Три български филма са номинирани за наградите на Европейската филмова академия

  • 06 ноември 2017 12:55

  • 1833
  • 0
Три български филма са номинирани за наградите на Европейската филмова академия
©

Три български филма са номинирани за наградите на Европейската филмова академия - европейските "Оскари", съобщават от "София филм фест" (СФФ).

Това се случва за първи път в 30-годишната история на наградите, които ще бъдат връчени на 9 декември в Берлин, отбелязват от екипа.

"Безбог" на Ралица Петрова е номиниран за европейско откритие на годината. На международната си премиера в Локарно филмът спечели голямата награда, след което триумфира на много световни и национални фестивали. Спечели "Златна роза" за най добър филм във Варна и Голямата награда на СФФ - 2017.

"Пощальонът" на Томислав Христов, копродукция с Финландия, участвал с успех на фестивала IDFA в Амстердам, е номиниран за европейска филмова награда за документален филм. Българското документално кино отново се заяви на най-високата европейска сцена след номинациите на Адела Пеева за "Чия е тази песен?" и "Развод по албански", припомнят от СФФ.

За първи път български филм е сред номинациите за най-добра европейска комедия - копродукцията на Белгия, Холандия и България "Белгийският крал", почти изцяло снимана у нас. Режисьорският тандем Петер Бросенс и Джесика Удуърт започнаха своето бляскаво световно "кралско" турне във Венеция и вече обмислят продължение, което да отрази динамичните процеси на Стария континент и в света.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1833 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини