Гръцкият министър по миграцията отхвърли призивите за политика на открити граници

  • 06 ноември 2017 10:02

  • 1402
  • 0
Гръцкият министър по миграцията отхвърли призивите за политика на открити граници
© GettyImages/Gulliver архив

Гръцкият министър на миграцията Янис Музалас защити правителствения „прагматичен" подход към кризата с бежанците - както и споразумението от март 2016 г. между държавите-членки на Европейския съюз и Турция за ограничаване на притока на мигранти, отхвърляйки по този начин призивите от редиците на СИРИЗА за водене на политика на отворени врати, съобщава местна медия, цитирана от агенция Фокус.

„Въпреки трудностите на [споразумението], което има сиви зони, Европа трябва да изясни, че това е полезно споразумение за Гърция", подчерта Музалас в интервю за изданието.

Описвайки кризата като „най-голямата миграционна и бежанска вълна след Втората световна война", министърът коментира, че тя е финансирана и ръководена от контрабандисти.

„Миграцията и бежанските потоци от такъв мащаб трябва да бъдат преодолявани със споразумения от подобен вид", изрази увереност Музалас, добавяйки, че търсещите убежище също се възползват от сделката между Брюксел и Анкара.

„Тя отвори правен път към Европа чрез схемата за презаселване, т.е. прехвърлянето на бежанци от Турция в Европа", припомни гръцкият министър, като същевременно призна, че постигнатите резултати до този момент не са задоволителни.

„Мнението, че трябва да приветстваме всеки, който желае да дойде в Гърция, е в противоречие с интересите дори на бежанците и мигрантите", подчерта Музалас.

Министърът не пожела да коментира докладите от миналата седмица, съгласно които е подал оставката след вътрешнопартийна критика относно политиката на министерството. „Разговарям с вас сега като министър на правителството. Това е всичко, което трябва да кажа [по въпроса]", категоричен бе Музалас, който наскоро бе номиниран за член на Комисията по правата на човека в Съвета на Европа, отличие, което той определи като „голяма чест".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1402 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини