Харесайте facebook страницата ни

Българското месо е пълно с антибиотици според европейско изследване

© Pixabay

Българите ядат месо с антибиотици, а фермерите тъпчат животните с лекарства "за всеки случай". Това показва седмият годишен доклад на Европейската агенция по лекарствата.

Документът анализира продажбата на антибиотици за животни в 30 европейски държави през 2015 г.

Данните разкриват шокиращи факти за употребата на лекарствата у нас. Фермите в България се оказват сред злоупотребяващите с медикаментите и са класирани на осмо място сред обхванатите в проучването страни. У нас на 1 кг живо тегло се падат средно по 121 милиграма антибиотик, докато при отличниците стойностите са далеч по-ниски - 2 мг на 1 кг в Норвегия, 5 мг в Исландия, 12 мг в Швеция. По-лошата новина е, че у нас употребата на лекарствата заплашително расте - от 92 мг през 2011 г. и 116 мг през 2013 г. до рекордните 121 мг, цитирани в доклада.

Сериозният проблем с безконтролната употреба на антибиотици е, че така се създава резистентност на бактериите, медикаментите спират да им влияят и се налага използването на нови и все по-мощни антибиотици във все по-големи количества. Това, че ядем месо, натъпкано с антибиотици, е още по-смущаващо на фона на честите скандали по темата храни - яйцата с фипронил, "кравето" масло, пълно с вода и неживотински мазнини, имитациите на сирене, направени с палмово масло и т.н.

В България най-голяма е употребата на тетрациклини, показват данните от доклада. Веднага след тях се нареждат антибиотиците от групата на макролидите, амфениколите и добре познатият пеницилин. Основният извод от доклада е, че като цяло използването на антибиотици във фермите в Европа е намаляло. Но това не важи за всички държави и както вече стана дума, нашата е сред изключенията.

Относително добре е, че България е доста далеч от рекордьорите по използване на антибиотици за животни - Кипър (434 мг/кг), Испания (402) и Италия (322). Но докато за Италия тенденцията е за намаляване спрямо предишни години, в Кипър и Испания, както и у нас, потреблението се увеличава. "За да предотвратят инфекциите и да ускорят растежа на животните, фермите се застраховат и дават дори на здравите животни малки дози антибиотици", коментират експертите на "Активни потребители" по повод на данните в евродоклада, цитирани от Сега.

Тези медикаменти са създадени за лечението на някога смъртоносните бактериални заболявания, но от години се използват безпричинно за превенция и профилактика на инфекции. Накратко - храната, която консумираме, се произвежда с големи количества антибиотици, а крайният продукт съдържа остатъчни количества от тях, изтъкват от "Активни потребители". 

Антибиотиците в месото съвсем не са единственият проблем с храните у нас. При последния си, най-нов тест на маслото от "Активни потребители" засякоха забранен противогъбичен препарат, който умишлено се влагал в част от продуктите, за да са по-дълготрайни. Тогава анализът показа, че само две от 10 марки масло отговарят на изискванията. От държавната Агенция за безопасност на храните, която е на бюджетна издръжка, до момента нямат публикуван толкова подробен анализ или съпоставка на влаганите в храните непозволени съставки и медикаменти.

Коментари
Коментари (11)
Коментирай
as (гост)
12.11.2017 | 16:17

От известно време си купувам вносно месо от една фирма и мога да кажа че каквото съм опитал досега няма нищо общо с това месо което се продава тук по веригите магазини, представям си с какво ги тъпчат животните тук

Рейтинг:
 
3
(гост)
13.12.2017 | 09:26

Аха, а вносното е върхът на борчето. И не само месото, всички вносни продукти са питателни и здравословни. Краставиците с аромат на химикали, месото от животни, хранени с ГМО фураж, пластмасовите домати, ГМО картофите, яйцата с химии и т.н.

Рейтинг:
 
0
Хааа (гост)
22.11.2017 | 00:58

Е откъде се появи толкова българско месо? Дрън-срън

Рейтинг:
 
1
Ros (гост)
22.11.2017 | 00:58

Да не е провокация на вегетарианците!

Рейтинг:
 
3
Иван (гост)
22.11.2017 | 00:58

Целенасочено се води политика срещу всичко българско !!! Най-големия виц в БГ месо имало повече антибиотици - ХА ХА ХА . Аз ще си ям българско месо, вие купувайте американско без лекарства в него !!!

Рейтинг:
 
0
(гост)
13.12.2017 | 09:26

Дайте да го обобщим: каквато и да е храна продавана в България не се контролира по никакъв начин и може да съдържа каквото и да е.

Рейтинг:
 
0
тъп (гост)
13.12.2017 | 09:25

А аз ония ден се хвалех пред колегите, че рядко пия лекарства....

Рейтинг:
 
0
(гост)
22.11.2017 | 00:58

Ама то българско месо има ли в магазините !?

Рейтинг:
 
1
(гост)
13.12.2017 | 09:25

Ясно де, и ко прайм ся!

Рейтинг:
 
0
аз (гост)
06.11.2017 | 14:34

Европейската агенция по лекарствата ако беше в София сигурно нямаше дори да научим тази подробност. И добре че не е!

Рейтинг:
 
3
Ввв (гост)
13.12.2017 | 09:25

Булгаристан-държавата на боклуците

Рейтинг:
 
6
 
Добави Коментар