Белгийски вицепремиер поиска ЕС да се намеси в случая с Каталуния

  • 05 ноември 2017 20:47

  • 2898
  • 2
Белгийски вицепремиер поиска ЕС да се намеси в случая с Каталуния
© Getty Images/Guliver

Белгийският вицепремиер Ян Ямбон призова днес ЕС най-после да се намеси в случая с Каталуния и постави под въпрос независимостта на испанското правосъдие, по чиято молба днес Белгия задържа отстранения каталунски премиер Карлес Пучдемон.

Чудя се какво чака още Европа, за да се произнесе. Ако същите неща ставаха в Полша или Унгария, реакцията би била друга. Европейската харта за правата на човека и международното право са над испанското право. Когато полицията бие хората, когато властите затварят лидери на мнение, възникват въпроси. Представители на демократично избрано правителство, изпълнявали своите правомощия, получени от избирателите, са зад решетките. Какво лошо са направили, питам се, добави Ямбон.

Вицепремиерът, който е представител на партията мандатоносител Нов фламандски алианс (НФА), уточнява, че не е съгласувал изказването си с премиера Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в (Реформаторско движение). Миналата седмица държавния секретар Тео Франкен, също представител на НФА, предположи, че Пучдемон може да потърси политическо убежище в Белгия. Правителството по-късно се разграничи официално от думите му, а Пучдемон пристигна в Брюксел. Председателят на НФА Барт де Вевер каза след това, че не оставя приятелите си в беда и Пучдемон е негов приятел, "винаги добре дошъл".

Днес Пучдемон, издирван от Испания с европейска заповед за задържане, се предаде на белгийските власти в Брюксел. До утре се очаква решението на съда дали той ще остане заедно с четирима свои колеги под стража, или ще бъде освободен под гаранция, докато съдът в Белгия вземе решение по искането на Испания задържаните да бъдат върнати в родината им. Срокът за решението по заповедта за задържане е 60 дни и може да бъде удължен, а решението подлежи на обжалване, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2898 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.23 | 10:41

2
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ СМЕШНИК
fortis

2017.11.23 | 10:41

1
Господин Пенчов, ваяка империя разсъждава по този начин.Направи справка с историята, а за двуличието на Европа не ми се гоеори.

Добави коментар

Водещи новини