Как смилянският фасул се оказа кърджалийски?

  • 05 ноември 2017 16:11

  • 3226
  • 2
Как смилянският фасул се оказа кърджалийски?
© Булфото

Нова електронна брошура "Сподели България", която цели да привлича туристи у нас, разгневи жителите на смолянското село Смилян.

Проектът е съвместна инициатива на Министерствата на туризма и на земеделието и храните. В него България се представя с 12 туристически дестинации за винен и кулинарен туризъм.

Дни след публикуването на брошурата обаче жителите на смолянското село Смилян възроптаха срещу съдържанието й. Поводът е, че в раздел Източни Родопи, включващ Хасково, Кърджали и Ивайловград, като кулинарен специалитет е включена "салата от смилянски боб", съобщава Дарик.

"Възмутен съм от липсата на географски познания за регионите в България от страна на експертите, участвали в подготовката на изданието. Названието "смилянски боб" не съществува. Регистрираната словна марка е "Смилянски фасул" - марка, регистрирана в Патентно ведомство. А това наименование може да се използва за бобовите култури и производни от нея продукти отгледани и произведени в географския район "Долината на Горното поречие на река Арда", т.е в землищата на селищата, разположени по двата бряга на р.Арда - от с. Бяла река, Община Рудозем, през Смилян, Кошница, Могилица, Арда, Горна Арда и съставните им махали. Географски нито Община Смолян, нито Община Рудозем принадлежат към Източни Родопи", написа в социалната мрежа секретарят на читалището в Смилян Илия Годев.

"Общностите в района на Горното поречие на р. Арда и най-вече производители, туристическите субекти и обществеността в Смилян инвестира 15 години в популяризиране на традицията на отглеждане на "Смилянски фасул", в налагането на разпознаваемостта на наименованието и изграждане на доверие в качеството на отглеждания в този географски район фасул, за да достигне той справедлива цена за усилията и трудът, които местните хора влагат в неговото производство", пише още Годев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3226 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.06 | 10:44

2
това значи ли, че във Варна, Бургас, Русе и т.н. не може да има шопска салата?

2017.11.05 | 19:35

1
Ами кой да им каже на тези калъфи,...те всички до един са набедени е "експерти" с министерски заплати...

Добави коментар

Водещи новини