Първата група български полярници заминава за о. Ливингстън след седмица

  • 05 ноември 2017 10:25

  • 1145
  • 1
Първата група български полярници заминава за о. Ливингстън след седмица
© Getty Images

Първата група български полярници заминава за о. Ливингстън след седмица, съобщи ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев.

С изкачването на връх Мальовица е завършил тренировъчният лагер, който се е състоял в учебно-научната база на Софийския университет в местността Гюлечица. На него първо са били представени предстоящите работи, които ще се вършат по логистичното обезпечаване на базата, ремонтните дейности и строежа на нова постройка-гараж за високопроходимата машина Маниту, която е на базата от миналата година. Предстои поставянето на слънчеви панели на покривите на всички къщи, което ще ограничи изключително много използването на дизелово гориво за функционирането на българското селище на Антарктида.

Основно внимание е било обърнато на научната програма, която ще е най-същ.ествената част от предстоящата експедиция. Ще бъде започнато изпълнението на петгодишната Национална програма за полярни изследвания, приета с постановление на Министерски съвет.

Научните проекти, които ще се разработват тази година, ще включват геоложки, биоложки, сеизмологични и геофизични изследвания, както и дейности по измерване на морското ниво в българския залив, свързано с промените в климата и интензивното разтапяне на ледниците в района на Западна Антарктида. На полярната ни база заедно с българските си колеги ще работят девет чуждестранни учени - шестима португалци, двама турци и един монголски изследовател.

На 8 ноември президентът Румен Радев ще връчи на официална церемония в Гербовата зала на Президентството националния трикольор на участниците в 26-тата българска експедиция, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

БТА
1145 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.08 | 16:16

1
Тия палячовци нямат спиране. Направете го академик Пимпирев и да слагаме край на театъра и разходите. Голямата световна полярна научна сила България вече се изравни и леко задмина по научни постижения в Арктика САЩ, Русия, Чили, и т.н. Та дайте да дадем малко шанс на изостава

Добави коментар

Водещи новини