Милиони по света страдат от недохранване или от наднормено тегло

  • 05 ноември 2017 11:09

  • 1598
  • 0
Милиони по света страдат от недохранване или от наднормено тегло
© Getty Images

Вече почти всяка страна по света изпитва сериозни проблеми с храненето, предизвикани или от прекаляване с храната, водеща до наднормено тегло, или от нейната липса, предизвикваща недохранване, предава Ройтерс.

Агенцията цитира обхватно изследване на учени от Глобалния доклад по прехраната, обхванало 140 страни. Специалистите са на мнение, че съществуващите проблеми действат възпиращо върху цялостното развитие на обществото. Те изказаха становището, че е необходима всеобхватна промяна, за да се отговори на това здравно предизвикателство.

Докладът установи, че докато в световен мащаб недохранването на населението намалява, тези темпове не са достатъчни, за да покрият изискванията на Целите за устойчиво развитие на ООН. Една от тях предвижда до 2030 г. да бъдат изкоренени всякакви форми на недохранване на планетата.

Изследването констатира, че над 155 млн. деца под 5-годишна възраст са със забавен растеж заради недохранване, а при 52 милиона от тях теглото им е под нормата и не отговаря на ръста им.

Другата страна на проблема е свързан със злоупотребата с храна, която засяга в глобален мащаб хора от всякакви възрасти. Докладът констатира, че два милиарда от 7-милиардното население на планетата, страдат от затлъстяване или са с наднормено тегло.

В Северна Америка една трета от мъжете и жените страдат от затлъстяване. В световен мащаб най-малко 41 млн. деца на възраст под 5 години са с наднормено тегло. В Африка над 10 милиона деца са с наднормено тегло.

Средствата, отделяни за справянето с недохранването, са се увеличили само с 2%, за да достигнат през 2015 г. 867 млн. долара. Експертите са на мнение, че те трябва драстично да се увеличат и призовават за тяхното нарастване до 70 млрд. долара в период от 10 години.

Последвайте канала на

БТА
1598 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини