Имало заговор за убийството на подалия оставка ливански премиер

  • 04 ноември 2017 21:09

  • 1777
  • 0
Имало заговор за убийството на подалия оставка ливански премиер
© Getty Images/Guliver

Заговор за убийството на ливанския премиер Саад Харири е бил осуетен преди броени дни в столицата Бейрут. Това обяви днес базираната в Дубай сателитна телевизия Ал Арабия, цитирана от Ройтерс. Медията, която е саудитска собственост, се позова на неназован източник.

По-рано днес Саад Харири изненадващо подаде оставка, като обвини шиитското движение Хизбула и неговия съюзник Иран, че се опитват да дестабилизират Ливан. Бащата на ливанския премиер, Рафик Харири, бе убит при атентат в Бейрут през 2005 г., за който са обвинени четирима членове на Хизбула.

"Онези, които планираха да убият (ливанския) министър-председател, са дезактивирали наблюдателните кули, покрай които минавал неговият автомобилен кортеж", казал анонимният източник, цитиран от телевизия Ал Арабия.

Ливанското контраразузнаване отрече да е осуетило заговора и каза, че изобщо не знае за готвено покушение срещу премиера.
Иран междувременно предупреди, че оставката на Харири ще предизвика напрежение в Ливан и Близкия изток като цяло, предаде още Ройтерс.

"Повтарянето от (ливанския премиер) на нереалистичните и неоснователни обвинения на ционистите, саудитците и американците срещу Иран е индикация, че тази оставка е нов сценарий за предизвикване на напрежение в Ливан и региона", каза говорителят на иранското министерство на външните работи Бахрам Гасеми. Той изрази увереност, че "издръжливият ливански народ ще преодолее лесно този етап".

Вчера Харири посети сунитска Саудитска Арабия - основен съперник на шиитски Иран в Близкия изток. Същия ден той се срещна в Бейрут с Али Акбар Велаяти, съветник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей.

Двете регионални сили подкрепят противоположни страни в конфликта в Сирия, който раздели дълбоко съседен Ливан. Иран и Хизбула Иран са ключови съюзници на сирийския президент Башар ал Асад, а Саудитска Арабия - бунтовниците. Политическият блок на Харири е противник на сирийското влияние в Ливан, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1777 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини