Министър Каракачанов ще присъства на панихида в памет на българските военнослужещи, загинали във вой

  • 04 ноември 2017 07:57

  • 1553
  • 3
Министър Каракачанов ще присъства на панихида в памет на българските военнослужещи, загинали във вой
© Булфото (архив)

Министър Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността ще присъства на панихида в памет на българските военнослужещи, загинали във войните.

Панихидата се организира по повод Архангелова (мъжка) задушница и ще бъде отслужена днес от 11.00 часа във Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на българските военнослужещи, загинали във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време. Заупокойната молитва ще отслужи Негово Преосвещенство Тивериополският епископ Тихон.

На ритуала в София ще присъстват министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командирите на Сухопътните войски и Военновъздушните сили генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Цанко Стойков, представители на ръководството на Министерството на отбраната, висши офицери, членове на военнопатриотичните съюзи.

По-късно днес министърът на отбраната Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността ще участва във военния ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска желязна дивизия. Той ще се проведе от 14.00 часа пред реставрираната скулптурна фигура на лъва от Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести софийски пехотен полк в градината пред Националния дворец на културата в София.

Панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница ще бъде отслужена и в градовете Асеновград, Бургас, Варна, Пловдив, Плевен. В ритуалите ще участват представителни части от Въоръжените сили.

Панихидата в Пловдив ще започне в 11.00 часа в Централния гробищен парк пред паметника на опълченците. Заупокойната молитва в Плевен ще започне в 11.00 часа пред паметника на загиналите от Четвърти пехотен полк в Сръбско-българската война 1885 г. Панихидата в Асеновград ще започне в 11.30 часа пред паметника на загиналите във войните 1912-1913 г. в района на военно формирование 24 490.

Във Варна ритуалът ще започне в 11.00 часа в района на Старите гробища пред паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. Военнослужещи от Военноморските сили и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите. В ритуала ще участват Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от състава на висшето морско училище.

Панихидата в Бургас ще започне в 11.30 часа пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участва почетен караул от представителни части в бургаския регион.

Българска делегация, водена от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, ще участва в панихида в памет на загиналите български воини в Първата световна война, която ще бъде отслужена на българското военно гробище в с. Цапари, Македония. На ритуала ще присъстват представители на Министерството на отбраната, ветерани от военно-патриотичните съюзи, военни аташета, акредитирани в Република Македония. Ще бъдат поднесени цветя пред офицерските паметници в църквата „Свети Георги“ в с. Цапари.

Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Традицията е прекъсната през 1946 г. Възстановена е през 1992 г. от Министерството на отбраната и Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1553 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Иван Говедото

2017.11.04 | 11:35

3
Тиквата-премиер,Шопаря-военен министър.Ами аз??
Като

2017.11.04 | 10:07

2
притуриш Вальо Черкеза и Волен Сватбата-става пълен Патриотизъм! Урааааа...
Гошу Пръсету

2017.11.04 | 09:54

1
Тва ли ви е вайводата? Чи той по-пръсе от мене,бря!!

Добави коментар

Водещи новини