Харесайте facebook страницата ни

Италия предаде на Франция брата на убиеца от Марсилия

© Getty Images/Guliver (архив)

Италия предаде на Франция Анис Ханаши, брата на тунизиеца Ахмед Ханаши, който уби с нож две жени във френския град Марсилия, съобщиха Франс прес и ТАСС.

Очаква се Анис Ханаши да се яви пред съда по-късно днес, за да му бъде повдигнато обвинение. Той е заподозрян в съучастничество в нападението, извършено от брат му, и членство в терористична организация.

Анис Ханаши беше арестуван в италианския град Ферара шест дни след нападението на гарата в Марсилия, по силата на издадена от Франция заповед за арест.

На 1 октомври Ахмед Ханаши уби две жени и беше застрелян от френски войник. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, но засега френските следователи не са съобщавали за улики, свързващи нападателя с джихадистката организация.

На 3 октомври френските власти предупредиха италианските си колеги, че Анис Ханаши може да се намира на Апенинския полуостров. В данните, получени от Франция, се предупреждаваше, че Анис Ханаши е участвал в джихадистки действия на територията на Сирия и Ирак и има военен опит, съобщи Ламберто Джанини, ръководител на италианския отдел за борба с тероризма.

Анис Ханаши беше арестуван през нощта, докато караше велосипед. Той се представи с фалшиво име и заяви, че е алжирец, но беше идентифициран по отпечатъците.

Извършителят на нападението Ахмед Ханаши, е живял няколко години в италианското градче Априлия недалеч от Рим и е бил женен за италианка. Няколко джихадисти, извършили нападения в Европа, са преминавали през Италия, но страната не е била изложена на подобни атаки, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар