Издигат паметника на кирилицата в Антарктида в чест на българското председателство

  • 03 ноември 2017 14:58

  • 1740
  • 2
Издигат паметника на кирилицата в Антарктида в чест на българското председателство
© Булфото (архив)

Паметникът на кирилицата, изработен преди година, ще бъде издигнат в Антарктида в чест на българското председателство на Съвета на ЕС, съобщи днес за БТА инициаторът на проекта и председател на Българо-монголското дружество Младен Станев.

Той уточни, че високият над 2 метра монумент вече е отпътувал за Южния континент. Паметникът бе направен изцяло с дарения на българи и монголци и с помощта на Ордена на рицарите тамплиери. Освен месингови букви от кирилицата, в него са вградени икони на Светите братя Кирил и Методий и Св. Климент, а в основата му в херметически затворени стоманени капсули е поставена пръст от Варна, Плиска, Преслав, Велико Търново, София и от гроба на хан Кубрат. Станев уточни, че за пренасянето на монумента до Антарктида е съдействало Министерството на външните работи. Очаква се монтажът да бъде реализиран през януари, близо до българската полярна станция.

Предстои и транспортирането на 1 500 квадратни метра бял мрамор за подовите настилки на най-големия български храмов комплекс извън пределите на страната, каза още Станев. Той припомни, че строежът е в украинския град Арциз. Изграждането на комплекса става само с дарения и труд на нашите сънародници, които живеят в този район.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1740 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Демократ

2017.11.14 | 22:37

2
Браво! А руспфилите дали ще са съгласни, все пак Путин каза, че кирилицата дошла от Македония :)))

2017.11.05 | 07:11

1
Какви Монголци бре? Сега вече пингвините и тюлените ще пишат на Кирилица...

Добави коментар

Водещи новини