Ню Йорк таймс: Терорът се върна в Манхатън

  • 02 ноември 2017 09:55

  • 1165
  • 0
Ню Йорк таймс: Терорът се върна в Манхатън
© gettyimages

Стана ясно, че терорът се върна в Манхатън близо година след като бомба избухна на 23-а улица и рани повече от 30 души, пише в. "Ню Йорк таймс" по повод вчерашното нападение с автомобил, довело до смъртта на осем и тежки наранявания на над 10 души.

В рамките на час стана ясно и че това е дело на друг джихадист, вдъхновен вероятно от видени по телевизията подобни атаки в Барселона (17 август 2017 г.) и Ница (14 юли 2016 г.). Понякога десни популисти осмиват Манхатън като либерален "Ла-ла ленд" на привилегировани хора, живеещи далеч от реалния свят, припомня вестникът, но във вторник имаше само сурова действителност на множество убийства пред нашия дом и мрачни лица на парамедици, пристигнали на местопроизшествието.

Бедствията близо до дома неизбежно въздействат различно от наблюдаваните отдалеч, подчертава изданието. Бедствията в близост до нас дават път и на идеологически изказвания, които изглеждат неуместни, безпомощни и отблъскващи. Доналд Тръмп обеща да отмени тази "крайно овехтяла програма" и после разгроми сенатора от Ню Йорк Чък Шумър заради лотарията за "зелена карта", по която извършителят Сайфуло Саипов може би е пристигнал в САЩ от Узбекистан.

Авторът на коментара възразява, че даже и да беше в сила от десетилетия сегашната забрана за пътувания до САЩ на граждани от мюсюлмански страни, тя нямаше да попречи на Саипов да влезе законно в страната със "зелена карта" и да почне да убива. А придобиването на виза по "програмата за разнообразяване" на имиграцията не означава, че той не е бил проверен от властите, преди да влезе в страната или че е нямало да му бъде отказана виза от съображения за сигурност, констатира той.

Хората казва, че нещо нереално се е случило в Манхатън във вторник. Но ние оставаме реални и детското забавление "пакост или лакомство" в нощта на Хелоуин продължи по графика си, заключава "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1165 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини