Нови разпоредби за мигрантите, поискали статут на бежанци в Австрия

  • 01 ноември 2017 21:49

  • 4532
  • 0
Нови разпоредби за мигрантите, поискали статут на бежанци в Австрия
© Getty Images/Guliver (архив)

От днес в Австрия влизат в сила първите разпоредби от новия пакет мерки за правата на чужденците. Те предвиждат преди всичко значително по-строго прилагане на законите за бежанците. Мерките влизат в сила постепенно. От днес са в сила много от мерките, задължаващи мигрантите да живеят по адресната си регистрация. Друга част от мерките ще влезе в сила през пролетта.

Бежанците са длъжни да се намират на адрес, посочен им от властите на отделните провинции, който те нямат право да напускат. За неподчинение са предвидени глоби от 100 до 1000 евро. Целта е да се облекчи преди всичко Виена, където се намира най-голямата част от бежанците, и да се предотврати ситуация, при която не се знае местонахождението на мигрантите.

Задържането с цел налагане на подчинение ще се използва в бъдеще за хора, които не искат да напуснат страната. По силата на тази разпоредба ще бъдат задържани до две седмици лицата, които отказват да подадат документи за издаване на задграничен паспорт.
Ще е възможно и по-продължително задържане с цел екстрадиране. Срокът на задържането по този параграф за пълнолетни се увеличава от четири на шест месеца, а за непълнолетни - от два на три месеца. При особени обстоятелства е възможно непрекъснато задържане до 18 месеца.

Допълнителни глоби ще бъдат налагани на лицата, които не напускат страната въпреки отказ да им бъде дадено политическо убежище, или се опитват повторно да влязат в нея. В този случаи са предвидени парични санкции от 5000 до 15 000 евро или задържане за шест седмици. Сериозни са глобите за неверни данни при подаване на документи за бежански статут, например неверни имена и възраст. Тук глобата достига до 5000 евро.

При извършване на санкционираните от закона деяния е предвидена бърза процедура за отнемане на бежанския статут, няма да е необходима влязла в сила присъда, ще е достатъчно обвинение за извършено престъпно деяние. Процедурата по отнемане може да стартира и при залавяне на местопрестъпление или при задържане за водене на следствие. Но за да бъде приключена процедурата по отнемане на статута, ще е необходима, както и досега, влязла в сила наказателна присъда.

От първи април неправителствени организации ще могат да назначават на помощна общественополезна дейност мигранти, подали документи за получаване на бежански статут. Вътрешното министерство има право да разработи правилата за назначаване и да определи максималния размер на паричното възнаграждение за извършената работа. В момента право да назначават на работа имат единствено федералните служби, провинциите и общините, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4532 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини