120 млн. лева повече за наука догодина, разпределят ги според постигнати резултати

  • 01 ноември 2017 18:02

  • 2468
  • 3
120 млн. лева повече за наука догодина, разпределят ги според постигнати резултати
© Novini.bg (архив)

Разходите за наука през 2018 годна са със 120 млн. лева повече, но няма да бъдат разпределени поравно сред институциите, а според постигнати резултати в програми и проекти, каза пред журналисти министърът на финансите Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва.

Протестът на колегите от научната общност намира аргументи в това, че подходът за наука не следва институционалната структура, каза Горанов. Не е предрешено при кого ще попаднат тези 120 млн. лева. Около 5 млн. лева са предварително разпределени за БАН, което дава възможност за пет процента увеличение средно на заплатите. Научните звена в България не са малко по европейските стандарти и парите за наука трябва да бъдат разпределени чрез конкурси според потребностите за държавата, посочи министърът на финансите.

Научните звена и висшите училища могат да кандидатстват за този ресурс. Ако той бъде разпределен предварително ще се наруши конкуренцията и ефективността при решаване на задачите, добави той.

По-добрите институти могат да постигнат по-високи резултати и да имат добър финансов ресурс, каза Горанов. Бюджетът на БАН може да бъде удвоен и ако постигнат добри резултати той може да бъде увеличен с десетки милиони лева, посочи той.

Да си будител е призвание, а не професия, каза вицепремиерът Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. Когато учени протестират, ние дължим отговори, заяви той. Средствата за наука не се разпределят на глава - голяма част от финансирането минава през програми и проекти и това предизвиква известна доза дискомфорт, каза Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник. Амбициите на държавата са, когато стартира нови проекти, например за нова машина за армията, българските учени да бъдат въвлечени, добави Дончев.

През 2018 година в консолидираната фискална програма има 405,8 млн. лева за наука, каза Горанов.

Никой не се опитва да омаловажава протеста, всеки има право на позиция. Българската наука е исторически недофинансирана, каза Дончев, цитиран от БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2468 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2017.11.02 | 07:48

3
ПАРИ ЗА СОЦИАЛИСТИ ВСЕ ЕДНО ПАРИ ЗА ТЕРОРИСТИ

2017.11.01 | 22:03

2
ЗА КОМУНИСТИ КВИЧЕЩИ ПО ПРОТЕСТИ ПАРИ НЯМА ДА ИМА

2017.11.01 | 22:03

1
тези дето риваха днес по улиците ще си получат парите от бсп

Добави коментар

Водещи новини