БЛС: Предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболнична помощ

  • 01 ноември 2017 13:40

  • 5817
  • 1
БЛС: Предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболнична помощ
© Pixabay

Предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ.

Това алармираха от БСЛ.

Изказването е относно бюджета, който е предвиден за извънболнична помощ. От БЛС са крайно притеснени от подценяването на дейностите в това перо и са категорични, че този подход ще влоши качеството на медицински дейности в първичната и специализирана извънболнича помощ.

„Категорични сме, че е необходимо увеличение в средствата за извънболнична помощ и ако това не се случи, предстоят фалити на лечебни заведения и в извънболничната помощ“, алармират от съсловната организация.

Реалното увеличение спрямо бюджет 2017 на НЗОК е 407 млн. лв., от които за болнична помощ са насочени 148,560 млн. лв., за медико-диагностични дейности – 5, 5 млн. лв., за медицински изделия са предвидени 10 млн. лв., за първичната доболнична помощ – 7, 2 млн. лв. и едва 2,9 млн. лв. за предвидени за специализираната извънболнична помощ.

„СИМП е крайно подценен и поставя колегите в ситуация на невъзможност да издържат практиките си, а това неминуемо ще генерира напрежение между пациенти и лекари“, коментират още от съсловната организация.

Вчера БЛС свика извънреден управителен съвет във връзка с гласуваното разпределение на рамката за бюджет 2018 на НЗОК, като колективното настроение относно бюджетната рамка бе удовлетворително.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
5817 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Къро

2017.12.15 | 15:53

1
Няма лошо, в цял свят е така! На хора на които не им е работа - шута отзад!

Добави коментар

Водещи новини