Издигнаха националния флаг пред президентството (снимки+видео)

  • 01 ноември 2017 10:04

  • 2166
  • 1
Издигнаха националния флаг пред президентството (снимки+видео)
© Булфото

Издигна се националният флаг пред сградата на президентството в София.

Традиционната церемония е по повод Деня на народните будители, който честваме днес.

Знамето бе издигнато под звуците на българския национален химн и в присъствието на държавния глава Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Върховният главнокомандващ на Въоръжените сили посрещна и почетния строй на Националната гвардейска част.

Редом до Радев по време на церемонията бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова и българският патриарх Неофит.

След тържественото издигане на знамето и посрещането на гвардейците, президентът проведе среща с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с ръководители на държавни институции, организации и сдружения в областта на образованието, науката, културата и изкуството в Гербовата зала на „Дондуков“ 2.

„Днес отбелязваме един от най-съкровените български празници – Деня на народните будители и почитаме Свети Йоан Рилски, възрожденците, строителите на съвременна България и днешните българи, които със знанието, словото, изкуството и дързостта си продължават да отстояват българщината и да бунят духовете“, заяви държавният глава по време на срещата.

Радев подчерта, че в съзнанието на българина будителството сродява светеца, писателя, артиста, даскала, революционера и просветителя.

„В други езици такава думата изобщо не съществува. Будителят не е интелектуалец по европейски образец. Това е българска духовна категория“, заяви Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

По-късно днес в 14 часа държавният глава ще участва в тържественото събрание на Българската академия на науките по случай Деня на будителите и ще връчи наградите за млади и най-млади учени на БАН – „Професор Марин Дринов“ и „Иван Евстатиев Гешов“.

Общо 25 млади учени ще бъдат отличени днес.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2166 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.11.01 | 14:05

1
от тези на снимката има ли един да не е от дс или дкмс???

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини