Евростат: България е на 21-ва позиция като четяща нация в ЕС

  • 01 ноември 2017 07:38

  • 1130
  • 0
Евростат: България е на 21-ва позиция като четяща нация в ЕС
© Pixabay

Около 20 процента от пълнолетните български мъже /или почти всеки пети българин/ и 30 процента от българските жени /всяка трета/, са прочели поне 5 или повече книги през миналата година, показват данни от анализ на Евростат, посветен на културните навици на европейците и по-специално четенето на книги. По този показател страната ни е на 21-ва позиция в ЕС-28, при средни данни - 42 процента четящи жени в ЕС и 30 процента - мъже.

Според изследване, публикувано на сайта на Асоциация "Българска книга", профилът на "четящия българин" е следният: образован и живеещ в столицата или по-голям град. Четящият българин е предимно в активна трудова възраст, с по-висок социален статус, с по-високо образование и доходи и с по-престижни професионални занимания.

Аудиторията на нечетящите българи се формира предимно от непревилигированите и уязвими групи на населението: в по.малките села и градове, по-възрастни, по-необразовани, с ниски доходи, работещи неквалифициран труд.

Според изследването - четенето на книги се явява трето по степен занимание на българите в свободното време, като на първа позиция е гледането на телевизия /95 процента/, а на втора позиция - сърфирането в интернет - над 50 процента.
По актуални данни на НСИ у нас през миналата година е имало над 4000 библиотеки, като само 47 от тях са били с книжен фонд над 200 хиляди. Регистрираните редовни читатели в библиотеките са били около четвърт милион, като средно на един читател са се падали по 30 прочетени книги.

Изследването на Евростат констатира, че най-много се чете в Швеция - средно 78 процента от жените и 54 процента от мъжете, при средни показатели в ЕС - 30 процента четящи мъже и 42 процента - четящи жени.

Други страни, в които са регистрирани най-много любители на книгата са: Холандия - 66 процента жени и 38 процента мъже, Дания и Великобритания - по 62 процента жени и 38 процента мъже и др.

Най-малко в ЕС четат в Португалия - едва 15 процента от жените и 12 процента от мъжете. Други малко четящи нации, които страната ни изпреварва са: Унгария, Естония, Испания, Кипър, Гърция и Италия.

Според класация от тази година, съставена от международния институт за маркетингови проучвания GFK сред 22 000 души - Китай е най-четящата нация за тази година с 36 процента активно четящо население. Следват: САЩ и Великобритания - по 30 процента, Русия - 29 процента и др. Резултатите от изследването сочат, че жените посягат по-често към книгите от мъжете - 32 процента срещу 27 процента при силния пол

Последвайте канала на

БТА
1130 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини