Южна Корея никога няма да признае северната си съседка за ядрена държава

  • 01 ноември 2017 08:06

  • 1047
  • 0
Южна Корея никога няма да признае северната си съседка за ядрена държава
© gettyimages (архив)

Южна Корея никога няма да признае северната си съседка за ядрена държава и никога няма да разработи ядрени оръжия, заяви днес южнокорейският президент Мун Дже-ин, цитиран от Ройтерс и АФП.

"Усилията на Северна Корея да стане ядрена държава не могат да бъдат приети или толерирани, заяви президентът в реч в парламента. "Ние никога няма да разработим или притежаваме /ядрени/ оръжия", добави той. Мун Дже-ин заяви, че не може да има военни действия на Корейския полуостров без съгласието на Сеул и увери, че правителството ще продължи да работи за мир на полуострова.

През септември Пхенян извърши шестия си ядрен опит, най-мощният досега, припомня АФП. Северът изстреля също ракети, способни да достигнат голяма част от американския континент, което предизвика опасения в Сеул за здравината на съюза си с Вашингтон.

Южнокорейски медии и опозицията настояха отново да бъдат разположени в страната американските тактически ядрени оръжия, която бяха изтеглени от полуострова през 90-те години. Някои смятат, че в случай на отказ от страна на Вашингтон Сеул трябва да се снабди със собствени ядрени способности.

Но президентът Мун подчерта, че южнокорейската политика по този въпрос ще бъде основана на съвместната декларация за освобождаване на корейския полуостров от ядрени оръжия, обявена от двете Кореи през 1992 година.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1047 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини