Призоваха Пучдемон на разпит

  • 31 октомври 2017 20:58

  • 2614
  • 0
Призоваха Пучдемон на разпит
© Getty Images/Guliver

Испанският Национален съд (Аудиенсия насионал) призова уволнения каталунски лидер Карлес Пучдемон и 13-те членове на неговото правителство да се явят в съда в 9 часа местно време (8 ч. по Гринуич) на 2 ноември, за да дадат показания, предадоха световните агенции.

Разследващият съдия Кармен Ламела каза, че призованите трябва да се явят в четвъртък сутринта на разпит, който може да продължи и на следващия ден, посочва Асошиейтед прес.

Франс прес отбелязва, че ако бившите ръководители не се появят, испанското правосъдие може да издаде заповед за задържането им.
Съдът съобщи също, че е започнал да проучва обвиненията в бунт и противодържавна дейност срещу Пучдемон и останалите каталунски ръководители, предаде Ройтерс.

Пучдемон и петима бивши членове на кабинета му се намират в Брюксел в търсене "на свобода и безопасност", както каза днес самият бивш каталунски лидер пред журналисти. Той заяви, че ще се върне в страната, ако получи гаранции за справедлив съдебен процес.
Социологическо проучване, огласено от каталунския официален център за изследване на общественото мнение, показва, че през изминалия бурен месец сепаратистките настроения в областта са се засилили, посочва АП, цитирана от БТА.

Според проучването делът на каталунците, които искат областта им да стане независима държава, се е увеличил на 48,7 процента от 41,1 на сто през юни, докато този на противниците на отцепването е намалял от 49,4 на 43,6 процента.

В допитването, осъществено от 16 до 29 октомври, са участвали 1500 души.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2614 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини