Управителят на НЗОК: Пари има, но здраве няма

  • 31 октомври 2017 18:40

  • 5846
  • 0
Управителят на НЗОК: Пари има, но здраве няма
©

Основата на НЗОК е грешно конструирана. Хората преди 18 г. са искали да направят един социален здравен минимум за хората. Здравеопазването е една сложна материя. Никой не е знаел, че системата ще се развие на пазарен принцип. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Всеки иска да се лекува по най-добрия начин от най-добрите лекари, но това струва пари. Тази солидарна система покрива здравния минимум, за по-добри здравни услуги, се налага да се плаща допълнително“, посочи той.

„Науката върви с такива крачки напред. Има ги парите, но здраве няма. Липсва ефикасният контрол, който е много важен. Първото, което трябваше да направя е да преустроя системата за контрол. Основата се нарича електронно здравеопазване. Контролът ще се упражнява от самия пациент с неговата карта“, убеден е управителят на НЗОК.

„Здравеопазването е рискова материя. Рискът е да объркаш сметките и хората да останат без реална медицинска помощ. Първото, което трябваше да се коригира бяха клиничните пътеки. Това не беше правено от 10 години. Те са недооценени за някои от заболяванията, защото има много новости в медицината. Всеки бяга от тежко болния. Това е много неприятно“. Не е вярно, че пациентите се връщат, защото може да умре. Той струва скъпо на системата, стана ясно от думите на Плочев.

По повод подадената оставка на здравния министър, проф. Плочев заяви: „Който и министър да дойде ще иска да даде здраве на хората. Аз съм оптимист. Посоката е важна - достъпно и качествено здравеопазване на хората“.

„Има съпротива в системата“, призна проф. Плочев по повод финансирането на лекарствата. „Не трябва да ние страх от нея, а ако се отметнем от тези намерения, с които сме дошли“.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
5846 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини