Излъчиха шампионите в надпреварата PLOVDIV THROWDOWN

  • 31 октомври 2017 16:17

  • 2144
  • 0
Излъчиха шампионите в надпреварата PLOVDIV THROWDOWN
©

В продължение на два дни надпреварата за най-универсален атлет в Пловдив се превърна в голямата атракция за всички фенове на спорта под тепетата.

Сила, бързина и ловкост демонстрираха участниците в първото по рода си състезание „Plovdiv Throwdown”, което се проведе през уикенда край Гребната база. В изпълнената с адреналин надпревара титлата за най-корав и комплексен атлет сред мъжете професионалисти спечели столичанинът Красимир Димитров. Победителка при професионалистките стана Елина Пашаланова. При аматьорите първи при мъжете е Васил Дренски, а при жените Елена Константинова.



Целта на състезанието бе да определи атлета, който притежава в най-голяма степен идеалната комбинация между сила, издръжливост и бързина. Битката в отделните дисциплини бе изключително атрактивна. Всеки от претендентите е трениран по популярната на запад методология „кросфит“. Тя е различна от всички познати до момента стратегии за спортна подготовка. Целта е да подготви за всички физически предизвикателства, които могат да се срещнат в живота. 

„Кросфитът е съчетание от различни спортни дисциплини, натурален фитнес, който не трябва да се бърка с бодибилдинг, който познаваме от залите“, разказаха пред публиката организаторите Момчил Лупов и Виктор Колев от школата “MoVe Team”. Момчил уточнява, че надпреварата в кросфит тества подготовката на тялото, а не обема на мускулатурата. Идеята ни е да намерим перфектната комбинация между петте основни физически качества на човека - бързина, сила, издръжливост, гъвкавост и ловкост. 

Атлетите се състезаваха в 3 модула, а специално подготвената арена с коридори позволи на публиката да следи надпреварата в реално време, тъй като всички участници изпълняваха задачите заедно.  Първият комплекс, включваше три силови възлизания на лост и три обръщания с 90-килограмова щанга, които мъжете трябваше да изпълнят общо 10 пъти за 16 минути. Във втората надпревара, професионалистите трябваше да гребат на тренажор, като изразходват 100 калории. Следваха 50 повторения, където атлетите допираха ходилата си до лоста, докато висят на него. Веднага след това участниците правеха по 40 прескока на 60-сантиметрова кутия, 30 прехвърляния през рамо на 50-килограмова медицинска топка, 20 лицеви опори и 10 повторения „мъртва тяга“ с 140 килограмова щанга. За това те имаха общо 18 минути. 

В последното състезание професионалистите мъже трябваше да преминат 20-метрово трасе с 40-килограмова щанга, която я държат над главите си. И за да бъде всички по-трудно, те не просто трябваше да ходят, а да правят напъни на ляв и десен крак. Веднага след това те се хващаха на лоста за 25 набирания. Двете упражнения (напъни и набирания) трябваше да бъдат повторени общо по  3 пъти, а след това атлетите преминаха по 40-метра на ръце. Всичко това трябваше да се случи за 9 минути – усилие, непонятно за обикновения човек.


 
При дамите надпреварата също не беше никак лека. Атлетките трябваше да повторят упражненията от завършващия комплекс при мъжете, но с 20 килограма щанга над главата, 15 набирания и 20 метра ходене на ръце.

„Успееш ли да завършиш надпреварата, то ти вече си победител. Комплексите са толкова тежки, че само едно завъртане през тях е изключителен успех“, твърди Момчил Лупов от „MoVe Team”.

“Състезанието се проведе с подкрепата на учебен център AIT, Zoe life Fitness, Reebok и Sport Depot“.

Последвайте канала на

Novini.bg
2144 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини