Бисер Петков: Политиката на правителството е насочена към увеличаване на доходите

  • 31 октомври 2017 13:30

  • 1137
  • 2
Бисер Петков: Политиката на правителството е насочена към увеличаване на доходите
©

Политиката на правителството на България е насочена към ускорено увеличаване на доходите чрез постигане на по-висока заетост и производителност на труда.

Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  на среща с членове на комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на министерството. През първото полугодие на 2017 г. средната заплата в България се е увеличила с 10% в сравнение със същия период на миналата година. За 2018 г. се предвижда близо 11% ръст на минималната заплата - от 460 на 510 лв., каза министър Петков. Той добави, че всички мерки и действия на правителството са в подкрепа на усилията младите хора да остават и реализират в у нас. Има тенденция на увеличаване на българите, които се връщат от чужбина. Затова допринася и инвестиционният интерес от чуждестранни работодатели, който държавата ще продължи да насърчава, добави министър Петков.

В срещата участваха заместник-министрите Зорница Русинова, Росица Димитрова, Султанка Петрова и Лазар Лазаров. По време на разговора бяха представени приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на заетостта и социалните въпроси. Обсъдени бяха политиките на българското правителство за повишаване на заетостта сред младежите и хората над 55 години и доходите и мерките за насърчаване на социалното включване и интеграция на хората с увреждания.

Заместник-министър Русинова представи приоритетите на Българското председателство в областта на заетостта и социалната политика. Основните теми, които страната ни ще постави в центъра на европейските дебати през първата половина на 2018 г. са бъдещето на труда, политиките за ранно детско развитие и интеграция на хората с увреждания, както и възможностите за подкрепа от Европейския социален фонд след края на настоящия програмен период 2014-2020 г.

Заместник-министър Лазаров представи мерките за повишаване на заетостта и намаляване на безработицата сред младежите и хората над 55 години, които имат проблеми да се реализират на пазара на труда. Той посочи, че безработицата в България е 6,4%, докато средното й равнище в ЕС е 7,9%.

Заместник-министър Петрова коментира, че развитието на социалната икономика и социалното предприемачество са сред приоритетите на българското правителство. Тя добави, че Министерството на труда и социалната политика ще организира конференция на високо ниво по тези теми в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1137 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.01 | 09:06

2
да бе , затова увеличиха заплатите на всички служители , с по 2-3000 лв. на месец , та средната заплата да стане ???? 1000 лв. , те така се отглеждат ;кадри; послушни и обучени в грабежа
гошо

2017.11.01 | 09:06

1
Виц "Знаем и името на пожарникаря,на който му се увеличиха доходите,и името на града в който живее".

Добави коментар

Водещи новини