Белгийски адвокат пое защитата на интересите на Пучдемон

  • 30 октомври 2017 21:22

  • 2354
  • 4
Белгийски адвокат пое защитата на интересите на Пучдемон
© Getty Images/Guliver

Белгийската партия мандатоносител Нов фламандски алианс (НФА) отрече отстраненият премиер на Каталуния Карлес Пучдемон да е в Брюксел по нейна покана. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на изявление на говорител на партията.

Представители на партия "Зелени", която е в опозиция с шест места в Сената на Федералния парламент, призоваха премиерът Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в да бъде изслушан от депутатите. В неделя държавният министър по убежището и миграцията Тео Франкен (НФА) каза, че Пучдемон едва ли ще получи справедлив процес в Испания и може да потърси политическо убежище в Белгия.

Франкен уточни, че решението за предоставяне на такава закрила ще има съдът. Днес, ден след това изявление, премиерът Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в се разграничи, а неговият заместник Александер де Кро уточни, че изразеното от Франкен становище не обвързва правителството. НФА е водещата партия в Белгия и основна сила в коалиционното правителство.

По-рано днес агенция "Белга" съобщи, че Пучдемон е пристигнал в Брюксел по покана на НФА, без да даде подробности, нито да получи потвърждение от партията. Според испански медии се очаква днес Пучдемон да поиска от Белгия убежище, отбелязва БТА.

Междувременно белгийският адвокат Пол Бекар съобщи, че уволненият каталунски лидер Карлес Пучдемон се намира в Белгия и той е поел защитата на интересите му, предаде Ройтерс. Бекар не потвърди дали работи по подаване на молба за убежище в Белгия от името на Пучдемон.

Бекар в миналото е бил адвокат на членове на баската сепаратистка организация ЕТА, съобщи в. "Вангуардия", позовавайки се на самия юрист, предаде ТАСС. Бекар, който е специалист по правата на човека, е оказвал услуги на членове на ЕТА за получаване на международна защита в Белгия. Той уверява, че е "добре запознат с Испания". "Възможно е Пучдемон да поиска убежище, но не мога да предскажа какъв ще е изходът от тази молба", уточни адвокатът. Той подчерта, че в Белгия решение по тези въпроси взема не правителството, а независим орган - генералният комисар по въпросите за предоставяне на убежище.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2354 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.10.31 | 14:29

4
Но пък Франкен ще получи справедлив процес в Испания.

2017.10.31 | 14:29

3
БЕЛГИЙСКИЯ РАЗВЪДНИК НА КОМУНИСТИ МАМА ИМ МРЪСНА

2017.10.31 | 14:29

2
СПОКО, БЕЛГИЯ Е СЛЕДВАЩОТО МЯСТО КЪДЕТО СОЦИАЛИСТИТЕ ЧЕ БЪДАТ ИЗРЕШЕТЕНИ

2017.10.31 | 14:29

1
Поредния изритан от народа социалист

Добави коментар

Водещи новини