87 машини ще чистят пътищата в Разградско през зимата

  • 30 октомври 2017 14:11

  • 575
  • 0
87 машини ще чистят пътищата в Разградско през зимата
© Булфото (архив)

Републиканската пътна мрежа в област Разград ще бъде почиствана от 87 машини през зимата. Това съобщи директорът на Областното пътно управление инж. Людмил Янев на заседание за подготовка за зимния сезон.

Той отбеляза, че техниката вече е в готовност, а фирмите по поддръжката разполагат с повече от 60 на сто от необходимите им за зимния период материали.

"Пътните служби са в добра координация с Областната дирекция на МВР, когато се налага спиране на движението по опасни пътища през зимата", обявиха и инж. Янев, и комисар Божидар Божков. Двамата признаха, че хората недоволстват, когато това се случи, но превантивните действия са само в тяхна полза.

Като проблем от Регионалната здравна инспекция посочиха субективния фактор. Зам.-директорът на институцията д-р Анатолий Стойнов заяви, че превантивно при силни снеговалежи пациентите на хемодиализа се настаняват в болниците в региона. Част от тях обаче самоволно напускали лечебните заведения и после се налагало с тежка техника да бъдат транспортирани за лечение в болниците.

Комисар Емилиян Станев от РД "Пожарна безопасност и защита на населението" апелира в тези случаи да се използва авторитетът на селските кметове, които да убеждават пациентите, че по този начин се подпомага медицинското им обслужване.

Управителят на "Водоснабдяване-Дунав" инж. Стоян Иванов призна, че проблем за дружеството е трудният достъп до местата на аварии през зимата, поради липса на подходяща техника. Очаква се дружеството да се снабди с прикачен инвентар към наличната си техника, което да подобри възможностите до достъп до аварии.

Областният управител Гюнай Хюсмен предложи общините и държавните институции в областта да влязат в режим на готовност за работа при зимна обстановка още от днес. Той даде срок на общинските кметове до 15 ноември да представят справка каква част от населението е снабдено с дърва за огрев.

Областният управител предложи още да се обмисли вариант за въвеждане на GPS-наблюдение на машините, които извършват зимното почистване в населените места, каквото е въведено за републиканската пътна мрежа.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
575 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини