Екатерина Захариева ще открие българското консулство в град Тараклия, Молдова

  • 30 октомври 2017 13:37

  • 1278
  • 0
Екатерина Захариева ще открие българското консулство в град Тараклия, Молдова
© МВнР

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на заминава на двудневно посещение в Република Молдова на 30 и 31 октомври, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

В Кишинев Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на ще се срещне със заместник министър-председателя и министър на външните работи и европейската интеграция Андрей Галбур. На 31 октомври двамата вицепремиери ще открият заедно новото българско консулство в град Тараклия. Захариева и Галбур се договориха за това на среща в Мауербах, Австрия, през месец юли т.г.

На 24 март 2017 г. българското правителство взе решение за откриване на консулство в град Тараклия с консулски окръг, обхващащ територията на Южна Молдова - районите Тараклия, Кахул, Кантемир, Бесарабяска и Автономното териториално образувание Гагаузия. Изборът на мястото на новото българско консулство не е случаен. В Молдова живее една от най-големите български исторически общности в чужбина. От около 65 000 етнически българи в страната, 57% живеят в Южна Молдова. Тараклийският район е обособен като български национално-културен център от 1995 г., а град Тараклия – „столицата“ на българския център в Молдова, е населен предимно с етнически българи. Тук се намира и единственият български университет зад граница –Тараклийският държавен университет „Григорий Цамблак” (ТДУ). Ежегодно България приема молдовски граждани от българска народност за обучение в български ВУЗ по ПМС № 103/1993 г. За учебната 2016/2017 г. бяха приети за обучение 104 студенти от Молдова, от които 27 по магистърски програми, трима специализанти и шестима докторанти.

До момента консулското обслужване се извършваше единствено от българското посолство в град Кишинев. С откриването на консулство в град Тараклия ще отпадне необходимостта нашите сънародници от Южна Молдова да пътуват до консулската служба в столицата на Молдова и да отделят сериозен времеви и финансов ресурс с цел получаване на необходими консулски услуги. Освен ускоряване на административните процедури, българското представителство в град Тараклия ще допринесе и за активизиране на двустранните връзки с този регион в областта на културата, икономиката и инвестициите. Грижата за нашите сънародници в чужбина е една от основните задачи на Министерството на външните работи и на българското правителство.

По време на визитата си в Молдова вицепремиерите Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и Андрей Галбур ще обсъдят и предстоящото за страната ни председателство на Съвета на ЕС. Сред акцентите в разговорите на първите дипломати на България и Молдова ще бъдат както приоритетите в българската програма за първите шест месеца на 2018 г. , така и въпроси от областта на двустранното сътрудничество.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1278 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини