Легендата на класическото пиано Лесли Хауард свири Лист в зала "България"

  • 30 октомври 2017 07:25

  • 1383
  • 0
Легендата на класическото пиано Лесли Хауард свири Лист в зала "България"
© Pixabay

Легендата на класическото пиано Лесли Хауард ще свири Лист в зала "България" тази вечер - на първия си концерт у нас, съобщават организаторите от Germi Art & Entertainment.

Световноизвестният виртуозен пианист, композитор, интерпретатор и най-задълбочен познавач на унгарския композитор и виртуоз Ференц Лист, ще си партнира с оркестър "Камерата Орфика НБУ".

Маестро Хауард идва в София с най-доброто от Лист, според самия него - Симфоничната поема "Празнични звуци", Концерт за пиано номер 2, Симфоничната поема "Прометей" и Унгарска рапсодия номер 2.

Билети за концерта на цени от 20 до 60 лв. има в мрежата на Eventim и Ticketsbg. Концертът се осъществява с любезната подкрепа на Столичната община.

Лесли Хауард е роден през 1948 г. в Австралия. Дете-чудо, той става популярен с невероятната си способност да интерпретира безпогрешно музика по слух, която демонстрира пред публика още на пет години, а само на 13 вече дебютира като професионален музикант, свирейки Рахманинов.

Страстта му към творчеството на гениалния унгарски композитор Ференц Лист обаче бележи професионалния и личния му живот. Хауард е единственият музикант в света, който е записал абсолютно всички негови солови творби. Tези усилия и отдаденост му печелят място в рекордите на "Гинес" за най-голям звукозаписен проект на соло артист. Досега издадените дискове с музиката на Лист са 99. Дори и скучните числа за това титанично дело са впечатляващи - Хауард е изсвирил 1377 различни пиеси, "равни" на около пет дена, или близо 120 часа музика. Нотите, написани от Лист и минали през пръстите на маестрото, са около 9-10 милиона, отбелязват от екипа.

Адекватна компания на елитния световен пианист за концерта му в зала "България" ще бъде оркестърът "Камерата Орфика НБУ", базиран във Виена и София. Основното му ядро е формирано от виртуозния цигулар Марио Хосен през 2007 г. с млади артисти и лауреати на национални и международни награди. Съставът е свирил с изтъкнати световни солисти на концерти и турнета в Европа и Япония, има и много записи.

Последвайте канала на

БТА
1383 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини