Георги Чолаков: Искам да променя имиджа на ВАС

  • 27 октомври 2017 08:04

  • 1270
  • 2
Георги Чолаков: Искам да променя имиджа на ВАС
© БТВ

Моят избор беше проведен от два състава на Висшия съдебен съвет. Подобна процедура досега не е имало. Това каза в сутрешния блок на БТВ новият председател на Върховния административен съд Георги Чолаков.

В конституционните правомощия на президента е да прецени дали да върне указа за назначаване на предложения кандидат. В конкретния случай държавният глава е решил да откаже и съответно върна процедурата във Висшия съдебен съвет. Не се притесних за това, тъй като е в правомощията на президента, заяви Чолаков.

Той се съгласи с твърденията, че във ВАС има роднински назначения. Въпросните хора са се явили на конкурси, спечелили са ги, обаче са роднини на съдии във ВАС или в други съдилища. В закона няма забрани за такива назначения. Важен е самият контрол при кариерата на тези хора. Ако има нарушения, правоотношенията им винаги могат да бъдат прекратени, обясни новият председател на ВАС.

В живота си съм имал много изпитания, които съм се опитвал да преодолявам. Започнах като съдия и през 1995 г. напуснах заради тежки конфликти с ръководството на Окръжния съд. Бях адвокат в продължение на 12 г., а след това станах съдия в Административния съд, като ново предизвикателство бях и нотариус в Балчик, а след това кандидатствах за председател на Върховния административен съд, каза Георги ЧолаковГеорги Чолаков Георги Чолаков е председател на Върховния административен съд, избран с гласовете на 20 от общо 25.

Искам да променя имиджа на ВАС, да бъде ясен, открит, гражданите да знаят какво се случва зад стените на тази зала, добави той.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1270 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.30 | 15:09

2
А бе и ти си един слуга и само ще слугуваш на тоз който те храни
наблюдател

2017.10.30 | 15:08

1
Много благо говориш,ама не ни прави на балъци. И предишните говореха велики приказки.Бас държа,че не си по-различен, иначе нямаше да си сред тях.

Добави коментар

Водещи новини