Брюксел ще разчита на българската експертиза за Западните Балкани

  • 26 октомври 2017 14:47

  • 602
  • 0
Брюксел ще разчита на българската експертиза за Западните Балкани
© Булфото (архив)

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на разговаря с европейския комисар за правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова. Това  съобщиха от Министерството на външните работи.

Двете са обсъдили правосъдната реформа, напредъка по Механизма за сътрудничество и оценка, както и предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Йоурова, която е на посещение в София, е оценила положително поставянето на въпроса за европейската перспектива пред държавите от Западните Балкани от страна на предстоящото Българско председателство.

"Нашето мнение е, че трябва да им подадем ръка, така че усилията ни да стигнат до обикновените хора - и в областта на инвестициите, но и на политическия напредък. Иначе ще загубим Западните Балкани за европейското семейство", е предупредила министър Захариева. Тя е допълнила, че шестте кандидатки от региона за членство в ЕС трябва да бъдат разглеждани според индивидуалните си заслуги, а не в пакет. "Обратното демотивира напредналите и няма полза за изоставащите", е подчертала тя.

"В Съвета предстои политически дебат по Западните Балкани и затова специфичните познания, които България притежава по въпроса, са изключително важни за нас. Имате уверенията ми, че ще предам вашето послание в Брюксел", е обобщила комисар Йоурова.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
602 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини