Белгиец призна на смъртния си одър за над 28 убийства

  • 26 октомври 2017 14:22

  • 12347
  • 0
Белгиец призна на смъртния си одър за над 28 убийства
© Pixabay

В последните дни Белгия се връща към една от най-тъмните и кървави страници в съвременната си история - останалите и до днес без ясно обяснение масови убийства през 80-те години на миналия век.

Наречени "Убийците от Брабант", неустановени досега извършители нападат между 1982 и 1985 г. супермаркети, където хладнокръвно разстрелват 28 и раняват над 40 беззащитни граждани. Заради незавършилото разследване слуховете за убийците и причините за действията им се множат, без нито една версия до днес да е напълно потвърдена, съобщиха БТА.

Преди дни местни медии разпространиха свидетелствата на мъж, който разказа, че брат му, бивш жандармерист, е признал на смъртния си одър, че е бил един от убийците. Това разкритие може да се окаже ключ към потвърждаването на най-тягостната версия - че извършителите на нападенията са били служители на белгийските специални служби.

Министърът на правосъдието Кун Генс коментира, че не изключва действията на убийците да са целели държавен преврат. Според известните сведения досега, най-вероятно поне част от бандата е била съставена от командоси и това се потвърди тази седмица от коментарите на бившия началник на поделението със специално назначение "Диана". Той заяви, че на мястото на последния масов разстрел през 1985 г. е видял свидетелства за действия, които е преподавал на своите подчинени навремето.
Днес прокурорът на Лиеж съобщи, че в плавателен канал между Брюксел и Шарльороа, където се знаеше за изхвърлени от убийците вещи, са били открити оръжия и сандъци с надписи "Жандармерия". Макар разкриването на извършителите да изглежда все по-близо, причините за действията им може да останат загадка завинаги.

Сред възникналите версии са опит за предизвикването на преврат в държавата, за да бъде взета властта от крайнодесни сили; действия на успоредни тайни структури на НАТО за дестабилизация (част от мрежата "Стей бихайнд"); саботажни действия заради исканията за подмяна на използваната от специалните служби стара техника; действия на хора, които просто желаят да сеят смърт; обири с цел облагодетелстване.

Мнозина в Белгия са на мнение, че службите отдавна знаят истината, както и че тя трябва да бъде изречена, за да последва обществено помирение. Убийствата от Брабант са една от трагедиите на Белгия, настъпили почти едновременно с друго злощастно събитие - действията на убиеца Марк Дютру, осъден за изнасилването и мъчителното убийство на поне 11 малолетни момичета.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
12347 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини