Жена инвалид и болният й син останаха на улицата в Пловдив

  • 26 октомври 2017 11:37

  • 16367
  • 5
Жена инвалид и болният й син останаха на улицата в Пловдив
© БТВ

70-годишна жена инвалид и болният ѝ син бяха изкарани насила от апартамента им в Пловдив и останаха на улицата. Те твърдят, че са жертва на лихварска измама, но частният съдебен изпълнител е категоричен, че жилището е продадено преди 20 години от покойния съпруг на изгонената жена.

Преди две десетилетия Лиляна Асенова и съпругът ѝ стават поръчители по лихварски заем, от който се възползват Пламен Трайков и неговата съпруга Диана Маркова. Двете семейства залагат жилищата си срещу 9000 долара, за да може Диана Маркова да развива собствен бизнес.

След година Пламен Трайков връща 10 хил. долара на лихваря и очаква семейство Асенови да получат обратно жилището си. Но това не се случва, защото апартаментът е вече продаден на друг човек.

На лихваря лично съм ги занесъл тези пари, уверява Пламен Трайков пред БТВ. Но признава, че не е взел разписка, което отчита като своя грешка.

Да, аз съм ги върнала тези пари. През всичките тези години никога не съм я оставила и за една секунда, от каквото има нужда. Борила съм се с нея. Плащала съм на адвокати да се води делото, за да се докаже истината, твърди Диана Маркова.

20 години по-късно на адреса се появява Николай Лесов. Той е нов, трети собственик, който е закупил жилището преди няколко месеца.

Знаех, че има известни усложнения, признава той. И добавя: "Преди месец идвах тук да разговарям с госпожата, за да ѝ намеря квартира за шест месеца-година – да ѝ платя квартирата. Тя категорично отказа".

Новият собственик е закупил имота през месец април 2017 г. Многократно е разговарял със семейството да напусне имота. Заплатил е сумата 23 600 лв., обяснява адвокат Емилия Калъчева.

Има нов купувач, изкарал си е надлежните документи от съда. Ние работим на база документи от съда, обяснява зам. частният съдебен изпълнител Виолета Тодорова.

Лиляна Асенова обаче е категорична: "Оставам си тук и толкоз! Тоя новият купувач да отиде откъдето е дошъл!"

Остава загадка защо предишният собственик е оставил семейство Асенови да живее в закупения от него имот в продължение на 20 години.

Според Тодорова причината е съжаление. Асенова обаче твърди, че документите са фалшиви.

Семейството все пак напусна апартамента, за да подаде жалба в полицията. В това време вещите им бяха изнесени от жилището, а патронът на вратата – сменен.

Намеси се и общината. Бихме могли да ги подслоним в "Услуги за възрастни", като "Център за временно настаняване", докато им е подготвят документите от фонд "Резервен" за общинско жилище, каза зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
16367 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.11.02 | 16:28

5
Това е демокрацията на СДС - едни преяждат ежедневно, други гният в глад и бедност.

2017.10.27 | 11:20

1
Амин!
боко-тиквата тръби,

2017.11.02 | 16:28

4
че сме били изключително социална държава, ама пропуска да добави - само към роми и бежанци ...

2017.10.30 | 01:32

3
Господи Иисусе Христе, сине Божий, помилуй ни грешните!
Каро

2017.10.30 | 01:32

2
Не ми се вярва току така да се извърши подобна измама. Всичко би трябвало да е документирано и да се проследи какво що е било. Да си наемат адвокат.

Добави коментар

Водещи новини