В Тайланд започна петдневната церемония по погребването на крал Пумипон

  • 25 октомври 2017 14:55

  • 1431
  • 0
В Тайланд започна петдневната церемония по погребването на крал Пумипон
© Gettyimages

В Тайланд започна петдневната погребална церемония на бившия крал Пумипон, предадоха агенциите, цитирани от БТА. Церемонията ще се извърши с будитски религиозни ритуали и се предава на живо от големите телевизии в Тайланд.

Възпоменанията започнаха днес в тронната зала на Големия кралски дворец с будистки обичай с участието на монаси, новия крал Рама Десети и членове на кралското семейство. Прощаването с бившия крал, известен и като Рама Девети, ще приключи на 29 октомври.
Утре късно вечерта той ще бъде кремиран. За церемонията по кремацията днес в Банкок ще пристигнат високопоставени гости от над 40 държави, включително 16 монархии.

Сред представителите на чуждите държави ще са заместник-председателят на Държавната дума на Русия Олга Епифанова, министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис и заместник-председателят на китайския Държавен съвет /правителството/ Чжан Гаоли.
Утре в 7 ч. местно време тялото на краля ще бъде изнесено от тронната зала и откарано със специална колесница на площад "Санам Луанг", където в късния следобед синът му ще даде символично начало на церемонията по кремацията, а в 22 ч. местно време и същинското начало. В това време около двореца и площада се очаква да се съберат около 200 000 души.

Много от тях започнаха да пристигнат в историческия център на Банкок и да заемат местата си още преди няколко дни въпреки горещото и дъждовно време. На следващия ден костите на Рама Девети ще бъдат докарани в тронната зала "Дусит Маха Прасат" в Големия кралски дворец, а прахът му - в будистки храм. На четвъртия ден от погребението ще има религиозна церемония, в която ще участват членове на кралското семейство и будистки монаси. На 29 октомври тленните останки на Пумипон ще бъдат превозени в тронната зала "Чакри Маха Прасат", намираща се също в дворцовия комплекс. След това прахът на монарха ще бъде разделен на две и изпратен в два будистки храма.

Рама Девети, който управлява Тайланд в продължение на 70 години, почина на 13 октомври 2016 г. след продължително боледуване.

В кралството беше обявен едногодишен траур, а тялото на монарха беше поставено в Големия кралски дворец. Там то се намираше в седящо положение в специална погребална урна, която в момента е в тронната зала "Дусит Маха Прасат". На площад "Санам Луанг" за кремацията на монарха е построена погребална платформа с височина над 50 м.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1431 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини