Малки и средни предприятия ще могат да се възползват от новата програма по плана "Юнкер"

  • 25 октомври 2017 14:15

  • 1106
  • 0
Малки и средни предприятия ще могат да се възползват от новата програма по плана "Юнкер"
© Pixabay

Малки и средни предприятия /МСП/ ще могат да се възползват от новата Програма на Българската банка за развитие /ББР/ по Плана "Юнкер" за индиректно финансиране на българския бизнес с подзаеми до 24 млн. лева. Това е заявил заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който е открил 15-ия ежегоден форум за насърчаване на предприемачеството в България - Европейски ден на предприемача 2017, съобщиха от министерството.

Зам.-министър Борисов, е посочил, че новата он-лендинг /междубанков заем от ББР за последващо финансиране (подзаеми) към МСП-клиенти на банките партньори/ програма на ББР по плана "Юнкер" надгражда предшестващата програма "Напред", като фиксира, че новите подзаеми ще започват от 3 млн. лева и ще могат да достигнат до 24 млн. лева.

Заместник-министърът е съобщил, че Програмата е насочена към малките, средни и междинни компании с персонал до 3 000 души, като ще бъде увеличен и размерът на гаранционния ангажимент на ББР - от 30 на сто до 100 процента от главниците по подзаемите. Увеличен ще бъде и размерът на подзаемите по новата програма - от 10 на 15 години. Средствата по програмата за индиректно финансиране на българския бизнес са осигурени от Българската банка за развитие и Европейската инвестиционна банка в рамките на Инвестиционния план за Европа. Програмата е насочена към малките, средни и междинни компании, които са клиенти на банките-партньори по схемата. Кредитните институции ще отпускат ново инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране, а Българска банка за развитие има готовност да поеме до 100 процента от риска по заемите.

Зам.-министър Борисов е посочил още, че в България има над 326 хиляди микро, малки и средни предприятия, а в тях работят повече от 75 на сто от заетите в страната, което е над средното ниво в ЕС. По думите му 2018 г. ще бъде годината на финансовите инструменти, подпомагащи предприемачеството. Той е дал пример с работата по процедурата за насърчаване на предприемачеството по ОП "Иновации и конкурентоспособност", която ще бъде насочена към стартиращи предприятия и се очаква да бъде отворена догодина, както и с "Фонда за ускоряване и начално финансиране" с бюджет от 100 милиона лева, който ще е насочен изцяло върху улесняване достъпа до финансиране за стартиращи предприятия. "Управлението на средствата ще бъде чрез Фонда на фондовете и има за цел да покрие пълния жизнен цикъл и развитие на едно предприятие, като възможност за достъп до финансиране чрез рисков капитал, който голям брой стартиращи предприятия могат да получат", е допълнил той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1106 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини