7 каскадни микроязовира в област Бургас са със скъсани стени (видео+снимки)

  • 25 октомври 2017 13:50

  • 10923
  • 6
7 каскадни микроязовира в област Бургас са със скъсани стени (видео+снимки)
© Булфото

Трима души загинаха при наводнението в Бургаска област тази нощ. Продължава издирването на човек от село Полски извор.

Засегнати са 8 села, както и южните квартали на Бургас. Община Камено е в бедствено положение. В община Бургас е обявено частично бедствено положение. Община Камено е в бедствено положение. 7 каскадни микроязовира в област Бургас са със скъсани стени, показва роверпка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. 4 от водоемите са на територията на община Бургас, 2 са в община Камено и 1 в Айтос. Язовирите не са включени в списъка на потенциално опасните и според специалистите не могат да създадат приливна вълна. 64 пожарникари участват в спасителните действия, съобщи МВР. Осем язовира се проверяват за скъсани язовирни стени. По неофициална информация 90 литра на квадратен метър е падналото количество дъжд от 2.00 до 4.00 часа през нощта.

Кметът на село Трояново Андон Николов потвърди информацията за скъсана стена на местния язовир. "Има един скъсан язовир, който е под Трояново, долу. Той не засяга Трояново, но има много вода - 170 литра вода има паднала горе-долу. Тази вода идва от гората, от горския масив, горе по склоновете. Има наводнени около 12 къщи", каза той пред БНР.

Всички жители на село Тръстиково, община Камено, са евакуирани. Там има скъсана дига на река Русокастренска. Най-тежка е ситуацията в три села – Полски извор, Черни връх и Равнец, каза областният управител Вълчо Чолаков. "Имаме три жертви, за съжаление, две в Полски извор и една в Равнец. Към настоящия момент нямаме информация за самоличността. На много места пътната настилка е повредена. Има автомобили, които са били отнесени от водната стихия, но за хората вътре получихме информация, че са спасени, евакуирани са. Всички язовири проверяваме – язовирите около Трояново – частни и други, тези, които са над Равнец, каскадния язовир", допълни той.

В 2.00 часа вода е заляла къщи и дворове, както в Равнец, така и в Полски извор, разказаха жители на двете села. "Още от 2.00 часа започна наводнението. Възможно е да е имало и приливна вълна, ако наистина се окаже, че има скъсана дига на Трояновския язовир. Толкова много вода досега аз поне не знам да се е изливала така наведнъж. От 2.30 часа сме на крак, без ток, в страх. Нещо се е скъсало, някакъв язовир. Приижда отнякъде вода по нивите и не можем да разберем откъде е", обявиха те.

Пътят Бургас – Средец е затворен заради разрушен мост. В община Камено има разрушени пътни настилки. Достъпът до много от населените места е затруднен. В трите най-пострадали селища водата е започнала да се оттича, каза още областният управител Вълчо Чолаков. Затворен е пътят за село Извор, поради преливане на реката, както и пътят от Долно Езерово към село Братово. Река Велека продължава да прелива в село Кости, наводнен е площадът на селото.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
10923 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Кики

2017.10.30 | 09:58

6
Безконтрол нестава неможе само крадене

2017.10.30 | 09:58

5
СКАПАНО СОЦИАЛИСТИЧЕСКО СТРОИТЕЛСТВО ДАВА РЕЗУЛТАТИ
Умник

2017.10.30 | 09:58

4
Само с КРАДЕНЕ не става,господа крадци от гробарския преход на буфодемокрацията!

2017.10.26 | 09:28

3
ЗАЩО ИЛИ И ТАЗИ СВЕРА Е НА АВТОПИЛОТ - ЗАЩО.

2017.10.26 | 09:28

2
А.......Областна управа контрола върху водите предварителната прогноза -ГЛУХОТА

2017.10.26 | 09:28

1
ЕДНАКВО КОЛИЧЕСТВО ДЪЖД ПРЕДИ И СЛЕД ПОТОПА -ДЪЖДЪТ ПРОДЪЛЖАВА НИВОТО СПАДА - ОТГОВОРИ СИ

Добави коментар

Водещи новини