Откриха кораб на 700 г. в Китай (снимки)

  • 25 октомври 2017 13:23

  • 4700
  • 0
Откриха кораб на 700 г. в Китай (снимки)
© livescience.com

Археолози откриха кораб на 700 години от времето, когато наследниците на Чингиз хан са управлявали Китай от двореца в Шанду, съобщи Лайв сайънс, цитиран от БТА.

Макар и под монголско управление, китайската култура тогава е била във възход. Доказват го и намерените на 21-метровия кораб предмети. Те са с популярни китайски мотиви, като каната с нарисуван дракон и феникс.



Корабът е използван за пътешествия по реката. Той е открит на строителен обект. Корпусът му е разделен на 12 кабини с отвесни прегради. Корабът е от династията Юан (1271-1368). В него е имало олтар, каюта на капитана, помещения за екипажа, товарно помещение, кухня, откъдето също са управлявали плавателния съд. В каютата, която е служела за олтар, са намерени каменни фигурки "архати" - хора, постигнали просветление в будизма. До архатите стоят покорно опитомени дракони и тигри.



На кораба и около него са намерени "над 100 артефакта от порцелан, керамика, лакирано дърво, камък, нефрит, желязо, бронз и злато", пишат авторите от археологическия институт в Шандун в сп. "Китайски културни реликви".

Депозитите около кораба и напуканият му корпус показват, че вероятно той е потънал след удар. Човешки останки не са намерени.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини