Без водещи световни медии на представянето на новото ръководство на ККП

  • 25 октомври 2017 09:44

  • 1295
  • 2
Без водещи световни медии на представянето на новото ръководство на ККП
© gettyimages (архив)

Водещи световни медии не бяха допуснати днес на официалното представяне на новия Постоянен комитет на Политбюро на китайската комунистическа партия (ККП), предаде ДПА.

Журналисти от Би Би Си, "Икономист", "Файненшъл таймс", "Гардиън" и "Ню Йорк таймс" не бяха допуснати на събитието, за разлика от много други чужди медии, съобщи в декларация в Twitter Клубът на чуждестранните кореспонденти в Китай. "Трудно е да не се направи изводът, че тези медии не бяха допуснати, за да се отправи послание", написа клубът в декларацията. "Да се използва достъпът на медиите като инструмент за наказване на журналисти, чиято работа китайските власти не одобряват, е грубо нарушение на принципите на свободата на словото", гласи декларацията.

Кореспондентката на Би Би Си в Китай Кари Грейси заяви, че не е била съобщена официална причина, но "неофициално на журналистите е било казано, че причината е начинът, по който отразяват събитията". Президентът Си Цзинпин каза пред журналистите, присъствали на представянето, че не са необходими "щедри хвалби", но че са добре дошли "за обективно отразяване и конструктивни предложения", добавя БТА.

По-рано форумът преизбра президента Си Цзинпин за лидер на ККП. 64-годишният политик обаче наруши традицията и не посочи свой наследнически. Според Ню Йорк таймс с жеста си водачът на най-голямата по население държава в смета е дал заявка, за управление и след втория си мандат, който изтича през 2022 г.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1295 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
blabla

2017.11.12 | 17:06

2
ami pravete si izvodite , Trump posochi sushtite medii za generator na falshivite novini , ako se napravi edna spravka koi e akcioner v tqh , shte se okaje , che te sa sobstvenost na top evrei :D taka , che nqma konspiraciq spete spokoino ... glupaci e meko kazano za hora koito si zavirat glavata v gyza i si povtarqt , che vsichko e nared i e normalno v sveta
Коста

2017.11.12 | 17:04

1
По какъв аршин мерим ВОДЕЩИТЕ медии!Ако е по това колко добре пускат фалшиви новини и ги правят да изглеждат важни, да тези са на 1 място!

Добави коментар

Водещи новини