Бедствие в Бургаско – наводнени домове и евакуация, водата отнесе мъж в съня му (обновена+видео+сним

  • 25 октомври 2017 07:18

  • 36258
  • 2
Бедствие в Бургаско – наводнени домове и евакуация, водата отнесе мъж в съня му (обновена+видео+сним
© Булфото

Тежка е обстановката в Бургаско заради започналите вчера проливните дъждове.

В сутрешния блок на БТВ зам.-кметът на община Камено Георги Георгиев съобщи, че в с. Полски извор един възрастен мъж се е удавил – отнесен е от водата през нощта, както спи. В с. Черни връх има жена в неизвестност. Тя е подала сигнал на телефон 112, но сега спасителните екипи не могат да я открият. До шест села не може да се стигне. В региона има много отнесени от стихията мостове. На места по пътя водата е заляла пътните знаци. На места водата достига три метра. Възможно е да има скъсана язовирна стена, но до момента нямам такава информация, каза още Георги Георгиев.

Екипи на общината и полицията обикалят язовирите и до момента не са открили скъсана стена. Жители на Равнец обаче твърдят, че са били наводнени от водоем в с. Трояново. Съмнения в подобна посока изрази пред БТВ и кметът на Бургас Димитър Николов.

В Камено е обявено бедствено положение, в Бургас на този етап то е частично.

Има наводнени къщи в селата Равнец и Братово, кварталите "Горно Езерово" и "Долно Езерово", комплекса "Меден рудник". Бедстващи са селата Трояново, Желязово, Русокастро, Тръстиково, Ливада, Полски извор и Константиново. Пътят към Средец е затворен. Най-тежко остава положението в Полски извор, тъй като достъпът до селото е ограничен. Табелите на селото са под вода. Скъсан е мостът между селата Константиново и Русокастро. Има сигнали за удавени животни в село Константиново.

В село Трояново са отнесени цели улици, както и площадът. Спасителните екипи не могат да стигнат до селото, защото цялото населено място е под вода.

77 души са поискали да бъдат евакуирани от наводнените си домове.

На място работят пожарни екипи с шест пожарни автомобила, два всъдехода "Амфибия" и водолази. Включени са и допълнително екипи от Варна. Към 9 часа е получена сигнал, че река Велека прелива в село Кости, община Царево - наводнен е площадът, нивото на водата се покачва. В община Карнобат спасители и пожарникари са се отзовали на девет сигнала за наводнени сгради. От началото на светлата част на денонощието се извършва облитане с хеликоптер с цел установяване на състоянието на засегнатите населени места.
Поради наводнени участъци е ограничено движението на моторни превозни средства в участъците Средец-Айтос, Полски извор-Тръстиково и по път II-79 Средец-Бургас, съобщават от пресцентъра на МВР.

Населени места без електричество са - селата Черни връх, Тръстиково, Равнец, Ливада, Желязово, Полски извор, изпратени са екипи на ЕВН, но поради наводненията, същите трудно достигнат до местата на авариите. В селата Чукарка и Драгово, също е прекъснато електроподаването, екипи на електроразпределителното дружество работят по отстраняване на проблема.

Със заповед на кмета на Община Бургас Димитър Николов са отменени учебните занятие в училищата в село Равнец и квартала "Долно Езерово". Селото и кварталът са най-пострадали от обилните дъждове. По-рано днес Николов обяви частично бедствено положение в Общината. Там са паднали 60 литра на квадратен метър дъжд. Кметът е наредил мобилизация на допълнителни сили и средства от всички общински предприятия и фирмите за пътна и "зелена" поддръжка. Привлечени са и доброволческите формирования за отводняване с помпи на наводнените имоти.

Затворени са пътищата "Долно Езерово" - Братово и Извор - Зидарово. Нивото на река Изворска се е повишило с 3 метра и на места тя прелива. На всички горещи точки са изпратени екипи. Масово се почистват шахти, за да се оттече по-бързо дъждовната вода.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
36258 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Коста

2017.10.26 | 15:33

2
Колко са големите водоеми в района на тези села,че да не могат да ги обходят?Пак някой язовир е поддал и сега ги е страх да кажат истината, за да не развалят имиджа си!

2017.10.26 | 02:21

1
PRI TUPATA TIKVA BOIKO SAMO LOSHI NESHTA SE SLUZVAT

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини