Макрон не иска да наставлява египетския си колега на тема човешки права

  • 24 октомври 2017 19:54

  • 1018
  • 0
Макрон не иска да наставлява египетския си колега на тема човешки права
© Gettyimages

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че не иска да дава наставления на тема човешки права на египетския си колега Абдел Фатах ас Сиси, когото неправителствени организации критикуват за "катастрофалното" му представяне по този въпрос, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

"Както не приемам никой друг държавен лидер да ми дава уроци как да си управлявам страната, вярвам в суверенитета на държавите", заяви Макрон и призова "да не се дават уроци извън всякакъв контекст"

"Разбирам какъв е контекстът със сигурността. Президентът Сиси е изправен пред предизвикателство - стабилността на страната му, борбата срещу терористичните движения, срещу насилствен религиозен фундаментализъм. Това е контекстът, в който той трябва да управлява, не можем да се абстрахираме от това", заяви Макрон, който се срещна в Париж със Сиси.

Много неправителствени организации обвиняват правителството на президента Сиси, че е отговорно за "най-тежката криза с човешките права в Египет от десетилетия". Те редовно критикуват Египет за масовите арести, смъртните присъди, масовото използване на изтезания и преследванията на хомосексуалните.

Президентът Абдел Фатах ас Сиси реагира гневно на въпрос за състоянието на човешките права в Египет, зададен от журналист след срещата с Макрон, предаде ДПА.

Египет не прибягва до изтезания, заяви Сиси и предупреди журналистите, че има "групи с радикална идеология, които публикуват неверни информации за ставащото в Египет".

"Внимавайте да не ограничавате човешките права до политиката. Не сме в Европа с нейния интелектуален и цивилизационен напредък", добави египетският президент, който отбеляза, че никой не го пита за правото на египтяните на по-добро образование, работа и жилище.

Последвайте канала на

БТА
1018 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини