Плевен получи ценно дарение от княз Никита Лобанов - Ростовский

  • 24 октомври 2017 16:35

  • 1970
  • 1
Плевен получи ценно дарение от княз Никита Лобанов - Ростовский
©

Дарение по повод предстоящата 140-годишнина от Освобождението на Плевен получиха Общината и Регионалният военноисторически музей /РВИМ/ в града, съобщиха от пресцентъра.

Кметът на Плевен Георг Спартански е приел ценна картина, представяща Руския император Николай II със свитата му, която е дарена от княз Никита Лобанов - Ростовский - член на Управителния съвет на фондация "Св. Св. Кирил и Методий". Творбата е предадена на кмета и директора на музея от Румен Петков - член на Инициативния комитет за честване 140 години от Плевенската епопея.
Петков е казал, че княз Ростовский се надява с това дарение да помогне сбирката на РВИМ да има още по-голяма пълнота и представителност.

От името на руското общество в Лондон княз Никита Лобанов - Ростовский е изпратил покана до директора на плевенския музей да присъства на Годишното научно събиране на представители на Британската академия на науките, където да изнесе научно съобщение за Плевенската епопея, за нейната роля за Освобождението на България и за спиране на османското нашествие в Европа.
Великобритания отдава особена почит на Плевенската епопея и града ни, за което свидетелства фактът, че три улици в английската столица носят името "Плевен", е отбелязал на ритуала при предаването на дарението Румен Петков.

Кметът Спартански е благодарил на Румен Петков и е припомнил, че по негова инициатива на 22 ноември в Плевен ще бъдат валидирани пощенски плик и марка, посветени на историческия юбилей, както и е организиран конкурс за детска рисунка, песен и есе на същата тема.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1970 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.10.24 | 17:04

1
Напразно се пънат социалистическите гниди, Русия не признава социалисти.

Добави коментар

Водещи новини