Отровата на смъртоносни паяци може да помогне за спасяването на човешки животи

  • 24 октомври 2017 16:00

  • 1961
  • 0
Отровата на смъртоносни паяци може да помогне за спасяването на човешки животи
© Pixabay

Отровата на един от най-смъртоносните паяци в света - сиднийския фуниеобразен паяк, може да се използва за лечение на болка, неврологични заболявания като епилепсия и инсулт, предаде ДПА, цитира БТА.

Специалисти от Института за биомолекулярна наука към университета на Куинсланд са установили, че отровата на паяка, чиято специфична насоченост е към нервната система на плячката с цел да я парализира, може да е по-ефикасна за лечение на неврологични болести от произведените от човека лекарства.

Институтът за биомолекулярна наука е водеща организация в разработването на лекарства на базата на отрова. Колекцията му наброява над 600 отрови.

"Смята се, че отровите на паяците съдържат над 10 милиона различни биоактивни пептида - протеини с потенциален позитивен ефект върху човешкото тяло. Невротоксичните отрови освен това със силно изразена насоченост, което ги прави отлични кандидати за лекарства", казва професор Глен Кинг от изследователския екип.

Специалистът допълва, че скоро предстоят клинични изпитания, в които ще се тества ефективността на отровата срещу епилепсия.

След тях учените се надяват, че методът ще може да се използва и от парамедици в случаи на инсулт, като чрез инжектиране на отровата ще се предотвратяват потенциалните поражения върху мозъка.

Мъжкият сиднийски фуниеобразен паяк е най-смъртоносният сред около 40 вида фуниеобразни паяци. В страната са регистрирани 13 смъртни случая, но от 1981 г., след въвеждането на противоотровата, няма данни за нови жертви.

Последвайте канала на

Novini.bg
1961 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини