В Археологически музей откриват изложбата „Злато и бронз от Източните Балкани през бронзовата епоха&

  • 24 октомври 2017 14:29

  • 2794
  • 0
В Археологически музей откриват изложбата „Злато и бронз от Източните Балкани през бронзовата епоха&
© Булфото

От утре столичани и гостите на София могат да видят в Националния археологически музей изложбата „Злато и бронз. Метали, технологии и контакти в Източните Балкани през бронзовата епоха", посветена на металите и ресурсите през бронзовата епоха в източните части на Балканския полуостров.

Тя е продължение на представената през май 2017 година при изключителен интерес в Музея за история на изкуството (Kunsthistorisches Museum) във Виена експозиция „Първото злато. Ада тепе: най-древният златодобивен рудник в Европа“ и е посветена на българското и австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 година.

„Толкова голяма изложба, специализирана само за бронзовата епоха, тук не е правена никога,“ отбеляза доцент Христо Попов, заместник-директор на НАИМ при БАН на провелата се в музея пресконференция. „За наша радост само за три месеца и половина изложбата във Виена бе посетена от над 100 000 души. Големият успех събуди у нас идеята да я покажем и в България. Ето защо адаптирахме първоначалните идеи и сега я представяме в разширен вид. Изложбата в София ще представи близо два пъти повече експонати и нови дигитални филми и 3-D реконструкции.“ - допълни той.

Изложбата цели да покаже ролята на източните части на Балканския полуостров като кръстопът за обмен на идеи, технологии и суровини, където се срещат основни култури на древния свят - Егейско-анатолийски култури, Източнохалщатски културен кръг, Северно Причерноморие и др. и в частност, ролята на българските земи като важен източник на суровини през бронзовата епоха. Тя комбинира представителни находки от благородни метали, като съкровищата от Вълчитрън и Бързица, предмети от злато, бронз и керамика от некропола при Дъбене, колективните находки от Янково и Здравец, с находки, даващи ценна информация за технология, технически достижения, културен обмен и търговия на далечни разстояния, представени с колективните находки от Побит камък и Могилица, включващи многобройни каменни калъпи за отливане на разнообразни бронзови предмети – оръжия, скиптри, сечива, украшения.

Куратори на изложбата са доцент Христо Попов, доцент Стефан Александров, Секция по тракийска археология, д-р Яна Димитрова, отдел Експозиции и Кръстю Чукалев, отдел Фондове, НАИМ при БАН. Основни партньори от австрийска страна са Музей за история на изкуството Виена и Институт за ориенталска и европейска археология при Австрийската академия на науките. Настоящата изложба стана възможна благодарение на подкрепата на 29 археологически и исторически музеи в страната, които предоставиха предмети от своите фондове.

Последвайте канала на

Novini.bg
2794 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини