Ирак отхвърли американския призив за изтеглянето на подкрепяните от Иран военни от страната

  • 23 октомври 2017 19:45

  • 2335
  • 1
Ирак отхвърли американския призив за изтеглянето на подкрепяните от Иран военни от страната
© Getty Images/Guliver (aрхив)

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън започна визита в Близкия изток, където се очаква да присъства на среща между правителствата на Саудитска Арабия и Ирак за подобряване на двустранните отношения между Багдад и Рияд, предава радио Voice of America.

Встъпителното заседание на Координационния съвет бе организирано след затоплянето на отношенията между двете близкоизточни държави. Събранието се разглежда като част от усилията на САЩ за намаляване на нарастващото влияние на Иран в Ирак, като за тази цел насърчи Багдад да предприеме стъпки за по-тясно сътрудничество с Риад.

„Иран винаги предизвиква загриженост, не само в Ирак, но и в целия регион", заяви говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт в рамките на брифинг по-рано тази седмица. Тя добави, че САЩ приветстват подобряването на отношенията между Ирак и Саудитска Арабия, като цитира пример за това как повторното отваряне на граничните пунктове улеснява търговията между двете страни.

Срещата ще се проведе в саудитската столица на Рияд, четири месеца след като двете страни подписаха споразумение за създаване на съвет за подобряване на отношенията между съседните страни в опит да се противопоставят на широкото влияние на Иран в региона.
 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2335 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
аз

2017.10.27 | 10:57

1
До Емил Стефанов: Иран може и да се борят срещу ДАЕШ - но само защото ДАЕШ не им се подчинява! А не защото имат различни възгледи за демокрацията! Иран подкрепя талибаните - а те имат същите възгледи, като ДАЕШ! Така, че - въпросното селище не е точно "освободено"! Просто е смени

Добави коментар

Водещи новини