Невероятна BMW колекция на таен агент избегна трагедията в Калифорния

  • 23 октомври 2017 19:44

  • 11017
  • 4
Невероятна BMW колекция на таен агент избегна трагедията в Калифорния
© Фейсбук

Пожарът в Западните Съединени щати, който миналата седмица придоби най-високите си измерения, обхвана целия път от Монтана до Калифорния.

Огнената стихия успя да разруши домове, съдби, спомени и дори да вземе жертви. Във финансов аспект щетите са оценени на над 1 млрд. долара, но не могат да бъдат сравнени с живота на 42-ата души, които огънят обгърна. Размерите на пожара растяха с всеки изминал ден, докато се превърна в общонационална и общочовешка трагедия. И въпреки това стотици души успяха да спасят живота си и този на близките си, а автомобилното издание Road&Track разказва историята на един възрастен мъж, неговата винтидж колекция от BMW автомобили и група приятели, които му помагат да спаси това, на което е отдал години от съществуването си.

Собственикът на колекцията от баварски автомобили е 84-годишният Джим Смит, бивш таен агент от Сонома, който живее в огромна къща, обградена от лозя. Смит, видимо е отдаден фен на BMW, с колекция от 18 невероятни автомобила, създадени още преди Втората световна война. Някои от тях все още се движат, повечето – не. Оригиналният план за спасението на автомобилите е бил колите да бъдат закарани в лозята, които не са толкова податливи на огъня. Скоростта и силата на пламъците обаче накарали Смит да потърси допълнителна помощ и по-сигурно място за почти стогодишните класики. И тогава насреща се появява BMW Car Club of America.

Джеф Хекокс е един от доброволците, които се притичат на помощ, и който по-късно споделя снимки на автомобилите във Facebook. Той разкрива пред медиите, че над тях са минавали самолети и хеликоптери, по звука на които се е предполагало, че са наблизо, но всъщност димът не им е позволявал да ги видят.

Спасителната BMW група е трябвало да бута и дърпа автомобилите, излезли от движение, в разстояние на около 150 метра от ремаркетата, които са били предвидени за превозването им. Цялата колекция пък е закарана в пистовия комплекс в Сонома, който е бил, за щастие, пропуснат от опустошителната стихия. Смит и семейството му също остават невредими, благодарни, че 18-те класики не са сред милионите щети, които трагедията създаде.

Последвайте канала на

Антония Симова
11017 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2017.11.14 | 07:59

4
и там милиционерската пасмина си уреди живота за сметка на хората покрай глупостите на студената война
бмв

2017.11.13 | 09:28

3
Беенвецето е голема кола!

2017.10.24 | 14:04

2
аз карам заска - друо си е руската машина, въри наред и моиш да товариш компири с тонове

2017.10.24 | 13:13

1
ней тъй чуек, качи са на голф и ше видиш

Добави коментар

Водещи новини