Българският кораб за борба с нефтени разливи с обучение във Варненския залив

  • 23 октомври 2017 14:02

  • 1439
  • 0
Българският кораб за борба с нефтени разливи с обучение във Варненския залив
© Getty Images (Архив)

Утре, 24 октомври, ще се проведе съвместно учение по ликвидиране на нефтен разлив в отговорния район на България в Черно море, съобщиха от МТИТС.

В тренировката ще участват представители на Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност", Дирекция "Морска администрация"-Варна, EMSA (Европейска агенция за морска сигурност) и други.

По време на учението корабът ще демонстрира оборудване за проучване и обозначаване на нефтени разливи, оборудване за борба с нефтени разливи, приемане и предаване на данни от/на Морския спасително-координационен център. То се провежда в сътрудничество с EMSA и в него ще бъде активирана системата за сателитно наблюдение за нефтени разливи (Clean Sea Net), както и европейската система за бедствия CESIS ( ERC ).

Корабът ще бъде отворен за посетители на 24 октомври,вторник, от 14.30 до 16.30 ч. на Морска гара Варна.

Проект "EMSA Oil Spill Response Services" има за цел да създаде мрежа от дежурни кораби за реагиране при нефтени разливи, чрез договори с търговски оператори на плавателни съдове. Заради това в България е нает "Галакси Еко" за периода 2017-2021 г. с район на действие Южно Черно море.

Наетите от EMSA кораби са специално приспособени за операции за борба с нефтени разливи и са в режим на постоянна готовност, докато извършват обичайната си търговска дейност.

Последвайте канала на

БТА
1439 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини