Разгромът на "Ислямска държава" в Ракка може да е начало на нови проблеми за САЩ

  • 23 октомври 2017 13:22

  • 6647
  • 2
Разгромът на "Ислямска държава" в Ракка може да е начало на нови проблеми за САЩ
© Getty Images/Guliver (архив)

Разгромът на "Ислямска държава" в де факто столицата й Ракка може да е само началото на нови трудности за САЩ в усилията им за ограничаване на действията на групировката, както и за стабилизирането на региона, като в същото време Вашингтон се опитва да формулира цялостна стратегия за Сирия.

Миналия вторник след края на четиримесечна битка подкрепяните от САЩ милиции обявиха победа над "Ислямска държава" в Ракка, развявайки знамената си над последните джихадистки позиции. ИДИЛ превзе града през януари 2014 г. от бунтовнически фракции, сражаващи се срещу управлението на сирийския президент Башар Асад, пише агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

"Макар и отвоюването на Ракка по своята важност да е знаково събитие, победата може да се определи почти като пирова", каза Билал Сааб, старши анализатор от Института за близкоизточни изследвания. "Да се успокои икономическото и политическото недоволство на сунитите така, че да не се появи нова ИДИЛ, ще бъде също толкова важно, колкото и военните действия."

Ракка беше първият превзет град от "Ислямска държава" преди стремителната поредица от победи в Ирак и Сирия, в резултат на които милиони попаднаха под управлението на самопровъзгласил се халифат, който приемаше закони и печаташе паспорти и пари.

Тази година групировката загуби голяма част от иракските и сирийските си територии, включително най-ценното си притежание, иракския град Мосул. В Сирия тя беше изтласкана в тясна ивица земя в долината на река Ефрат и околната пустиня.

Според близкоизточни анализатори най-големите проблеми за САЩ и партньорите им след изтласкването на "Ислямска държава" от Ракка се свеждат до следните въпроси: откъде да се намерят пари за възстановяване на разрушения град, как да се подпомогне новата местна власт с оглед на очакваните партизански действия, както и как Асад, който е подкрепян от Иран и Русия, да не си връща контрола над града.

"Истинският проблем е, че ИДИЛ ще се превърне в отмъстителен призрак, който ще дебне и ще предизвиква хаос в сигурността в следвоенната обстановка, както и в работата на местните органи за самоуправление, за да подрони позициите на САЩ и партньорите им", каза Ник Херас от Центъра за изследвания на съвременната американска национална сигурност.

Източник от Държавния департамент заяви, че Вашингтон остава ангажиран с мирния процес в Женева, както и че подкрепя "участието в тези дискусии на възможно най-широк кръг сирийски представители".

Той каза, че САЩ и съюзниците им ще продължат да подсигуряват хуманитарна помощ и да подкрепят усилията за стабилизиране на тези райони, "включително ще продължат разминирането, възстановяването на основни комунални и битови услуги и ремонтирането на училищата".

По думите на източника целите на американската страна предвиждат също "подкрепа за органи за местно самоуправление, които са представителни за дадения район, ръководят се от граждански лица и населението им има доверие".

Когато през 2011 г. Асад употреби сила за потушаване на отначало мирния бунт срещу над 40-годишното управление на семейството му, това предизвика гражданска война. Конфликтът спомогна за създаването на вакуум, който впоследствие "Ислямска държава" запълни, превземайки част от Сирия.

През 2015 г. Русия се намеси с военна помощ за Асад.

"Най-голямото предизвикателство за Ракка и местните сирийски партньори (на САЩ), които се опитват да възстановят града, е неяснотата около политиката на правителството на Тръмп по въпроса за Сирия", каза Херас.

"Необходимо е да се изпрати послание, че САЩ възнамеряват да поддържат сили в районите, които са отнели от контрола на Ислямска държава, за да наблюдават работата по стабилизирането им и в по-широк план да действат с негласната цел да не допускат Иран да върне цялата страна под контрола на Асад", каза той.

Според анализатори САЩ изглежда нямат устойчива стратегия за стабилизиране на региона, а в още по-малка степен за подновяване на забуксувалия мирен процес от Женева под егидата на ООН.

"И преди сме печелили и губили градове", каза сенатор Бен Сасе от Републиканската партия. "Тази победа ясно показва нуждата от цялостна стратегия за Сирия."

Според пожелал анонимност американски официален източник "дали руснаците действително желаят Сирия отново да бъде единна държава ще си проличи по това дали са готови да се върнат към Женевския процес".

Сааб, анализаторът от Института за близкоизточни изследвания, заяви, че влиянието на САЩ в Сирия може да е твърде слабо, за да въздействат на процесите там.

"Вложените от нас средства и усилия (в Сирия) винаги ще бъдат ограничени", каза той. "Отстъпихме терена на Русия и иранците и общо взето вече е твърде късно да се намесим сериозно, за ефективна намеса от наша страна ще е необходимо да бъдат поети известни рискове."

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6647 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.11.06 | 10:34

2
От къде на къде САЩ ще решават политически и регионални въпроси за цялостта на Сирия???? От де на кЪдя краваря ще си преписва заслуги за които нема?
Нов световен ред

2017.11.06 | 10:34

1
На Земята ще настъпи мир и благоденствие, едва когато човечеството се опомни и с общи сили подложи на изтребление краварите/разбирай алчната разбойническа политическа върхушка от милиардери на ФАЩ/ и тяхната маша - СеРеУ-то.

Добави коментар

Водещи новини