Милиардер печели парламентарния вот в Чехия

  • 22 октомври 2017 07:39

  • 3253
  • 2
Милиардер печели парламентарния вот в Чехия
© gettyimages (архив)

Популистката партия АНО (Действие на недоволните граждани 2011) на 63-годишния милиардер Андрей Бабиш, медиен магнат и бивш министър на финансите, води с 31,3% от гласовете на изборите за парламент в Чехия. Резултатите са базирани върху преброяването на бюлетините в над 50% от секциите.

Антимигрантската партия "Свобода и пряка демокрация" (СПД) на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура е втора с 11,4%, трети са комунистите с 9,5%.

Социалдемократи на премиера Бохуслав Соботка бележат рязък спад и са на шеста позиция със 7,8%, което е най-лошият им резултат след разделянето на Чехословакия през 1993 г.

Сред партиите, които прескачат 5-процентна бариера, са Комунистическата партия на Чехия и Моравия, извънсистемната Партия на пиратите, християндемократите и партията "Кметове и независими".

Най-вероятният премиер Андрей Бабиш е на 63 и е милиардер, противоречив медиен магнат и политик, когото наричат "чешкият Доналд Тръмп" или "Силвио БерлускониСилвио БерлускониСилвио Берлускони - италиански политик и предприемач, собственик на ФК Милан. Роден в Милано на 29 от Вълтава (реката, на която е разположена Прага)". Това се случва въпреки факта, че с него са свързани доста афери: през май месец се наложи Бабиш да подаде оставка като финансов министър заради подозрения в данъчни измами, от миналата седмица е разследван за измами със субсидии и е обвинен, че в миналото е сътрудничил на чехословашките държавни служби.

Бабиш иска да ръководи държавата като предприятие - стегнато, ефикасно и като началник. В същото време, призовава за демокрация и силно гражданско общество, оспорва политиката на Ангела МеркелАнгела МеркелАнгела Меркел - германски политик, канцлер на ФРГ. Родена на 17 юли 1954 г. в Хамбург. Семейството се спрямо бежанците, против имигрантите и еврото е, но подкрепя общата европейска система за сигурност и свободното придвижване на хора, стоки и капитали в рамките на ЕС, припомня Монитор.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
3253 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
681

2017.10.22 | 17:00

1
Красноречиво заглавие! И у нас е така! Който има пари - печели!
то и Тиквата

2017.10.22 | 18:14

2
е милионер отдавна. Чифутите искат да наложат този модел на целия Свят.

Добави коментар

Водещи новини