Втората част от оборудването по проекта "Белене" пристига до края на годината

  • 20 октомври 2017 14:29

  • 1337
  • 2
Втората част от оборудването по проекта "Белене" пристига до края на годината
© Министерство на енергетиката (архив)

Втората част от оборудването по проекта АЕЦ "Белене" ще пристигне до края на годината. Това каза пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по.

Тя увери, че оборудването ще бъде добре защитено и съхранено при най-добри условия. В момента се изграждат специални навеси. Колегите от НЕК и АЕЦ "Козлодуй" имат необходимата квалификация, за да положим най-добри грижи за това оборудване, посочи министърът. Ще правим тази пре-консервация с наши сили, средства и специалисти, но под зоркия поглед на заводите производители, защото за нас това е и гаранция за качество по отношение на съхраняването на това оборудване, уточни тя.

Надявам се това оборудване да не стои дълго време на тази площадка, надявам се да се намери най-доброто решение за България, коментира министърът. Тя отбеляза, че има инвеститорски интерес за изграждането на АЕЦ "Белене". Най-сериозен до този момент е този на най-голямата държавна ядрена компания в Китай, посочи тя. Колегите идват тук, правят съответните анализи, огледи, посетиха и площадката на място, каза Петкова, цитирана от БТА. Ще разберем дали има реален инвеститорски интерес, едва когато обявим процедура, допълни тя.

На въпрос кога ще бъде обявена такава процедура Петкова отговори, че се подготвя анализ за отделяне на активите и пасивите, свързани с проекта АЕЦ "Белене". Изчаква се и окончателният доклад на БАН.

Нашите условия са такъв проект да се реализира на пазарен принцип, каза Петкова. Държавата ще участва в него с миноритарен дял, защото става въпрос за ядрена централа, а ядреният риск се носи от държавата, на чиято територия е тази мощност, обясни тя.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1337 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.10.23 | 22:12

2
Червените паразити имаш в предвид , нали ?
Maikavi mrusna

2017.10.20 | 14:39

1
Долни продажници, не се наядохте с години от тва Белене , колко милярди са източени за мазните ви мутри долни крадливи ! То бива бива, ама вече е пълен позор !

Добави коментар

Водещи новини