Близо 90% от случаите на трафик на хора стават чрез интернет

  • 20 октомври 2017 11:29

  • 1462
  • 0
Близо 90% от случаите на трафик на хора стават чрез интернет
© pixabay.com (архив)

В близо 90 процента от случаите на трафик на хора престъплението става чрез интернет, каза пред журналисти секретарят на Национална комисия за борба с трафика на хора Камелия Димитрова. Тя допълни, че това са случаи, в които жертвите или са въвлечени, или са изнудвани посредством сайтове, или социални мрежи.

Такъв е случаят с жена, която е била изведена принудително в чужбина и изнудвана, че ако не проституира нейни снимки ще бъдат разпространени в социалните мрежи. Като цяло случаите на трафик на хора основно са свързани със сексуална експлоатация.

След това в класацията се нареждат казусите с трудова експлоатация. Те ескалират основно през лятото, когато масово хората търсят работа в строителството или селското стопанство, допълни Димитрова.

Въвличането става през фалшиви профили или копия на истински сайтове, такъв случай вече има засечен в България. Той е свързан с интернет сайт за работа в Чехия. Жертвите на сексуална експлоатация предимно заминават за Германия, Белгия и Холандия, а жертвите на трудовата експлоатация за Гърция, Испания и Италия. През миналата година в прокуратурата са образувани 106 дела за трафик на хора, като се забелязва ръст на случаите на трудова експлоатация, 40 души са осъдени. От началото на годината, в комисията вече има 76 сигнала.

Георги Апостолов от Центъра за безопасен интернет коментира, че е налице тревожна тенденция, при която средната възраст на потребителите в интернет пада с три години, така всяко дете между 8 и 17 години вече е в интернет. 90 процента от тези деца ежедневно са в мрежата, сочат изследванията. Голям е процентът и на децата под 12 години, които имат профил във фейсбук, посочи още Апостолов. По думите му твърде малко родители са дигитално подготвени, а в образователната система липсва също подобно обучение.

Фалшивите профили също са голям проблем, почерта Апостолов и допълни, че във фейсбук те са около 500 млн. Все още съществуват организации, които продават профили с фалшива самоличност, като за около 50 долара човек може да си купи 1000 такива, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1462 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини