Отпускат допълнително пари за професионалното образование

  • 20 октомври 2017 11:16

  • 2977
  • 0
Отпускат допълнително пари за професионалното образование
© Novini.bg

През 2018 г. от бюджета ще бъдат отпуснати допълнително пари за професионалните училища, каза днес във Варна министърът на образованието и науката Красимир ВълчевКрасимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9 юни 1975 г. От септември 2009. По думите му предстои да бъде разработен механизъм за разпределението на тези средства, като целта е те да бъдат насочени към паралелките, които обучават кадри, недостигащи или липсващи на пазара на труда.

Очаква се увеличението на средствата за системата на образованието през 2018 г. да е с около 400 милиона лева, допълни Вълчев. Той уточни, че по-голямата част от тези пари ще бъдат за увеличение на възнагражденията. За повишение заплатите на учителите са нужни около 330 милиона лева, а на непедагогическия персонал - около 32 милиона. В средствата е заложено и увеличението на осигурителните вноски.

Увеличението на средствата за системата ще позволи да бъдат отпуснати стипендии на ученици от 8 клас, допълни министърът. По думите му ще бъдат осигурени и повече пари за транспорт на децата, като целта е те да имат достъп не само до най-близкото училище, но и до най-близката професионална гимназия. Допълнителни средства ще има и за училища и детски градини, в които има концентрация на проблемни деца, допълни Вълчев.

Резултатите от работата на мобилните групи сочат, че от 200 хиляди необхванати от образователната система ученици, над 80 процента не са открити на адресите им, като повечето са в чужбина, допълни Вълчев. Той уточни, че със статус записани в системата вече са около 12 хиляди деца. Екипите продължават да работят, допълни министърът. По думите му при обиколките са констатирани случаи на родители, които отказват да пуснат децата си на училище. С тези семейства работата продължава, а са предвидени и различни санкции, посочи Вълчев. Той каза още, че в българските училища има записани между 350 и 400 деца на бежанци, по-голямата част от които учат в Хасковско.

Над 45 процента от училищата в страната имат безжична интернет мрежа, която покрива над 80 на сто от класните им стаи, допълни Вълчев. По думите му за пръв път през настоящата учебна година има одобрени и електронни варианти на учебници за 2,6 и 8 клас. Като цяло непрекъснато се увеличават образователните ресурси в електронен вид и вече има идея през следващата година министерсвото да направи хранилище за тях, допълни Вълчев. Според него обаче не може да се премине изцяло към електронни учебници, тъй като не всички деца имат индивидуални устройства. Освен това и учителите не са достатъчно подготвени за такава стъпка.

Във Варна днес министърът на образованието откри технологичния форум "Innowave 2017 - Business and Startup Conference", който събира за първи път в България световни брандове и фондове за рисков капитал от три континента. Лекторите са над 35 маркетолози и мениджъри във водещи европейски и международни компании за електронна търговия, бизнес ангели и представители на инвестиционни фондове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2977 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини