Терапии на базата на растения са свързани със заболявания от рак

  • 20 октомври 2017 08:01

  • 5816
  • 0
Терапии на базата на растения са свързани със заболявания от рак
©

Някои традиционни терапии на базата на растения са свързани със случаи на чернодробен рак в редица азиатски страни, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Авторите му установиха, че подобни лечения включват вещества, открити при заболявания от рак в Азия. Те изследваха 98 чернодробни тумора в Тайван и констатираха, че 78 на сто от тях включват мутации. Характерните им особености навеждат на мисълта, че мутациите се дължат на контакт с въпросните вещества. Става въпрос за аристолохична киселина и дериватите й, произведени от редица растения от рода аристохолия.

Учените са на мнение, че са необходими по-стриктни мерки, за да се попречи на хората да приемат тези вещества. Канцерогените може да се съдържат в някои традиционни китайски лекове, давани на бременни при раждането или за унищожаване на паразити. Тъй като аристохоличната киселина е своеобразен знак за мутация, свързана с рак, са изследвани също 89 чернодробни тумора в Китай. Резултатите показват, че 47 на сто от тях са директно свързани с традиционно лечение. Във Виетнам 19 на сто от изследваните тумори са свързани с традиционно лечение.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

Последвайте канала на

БТА
5816 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини