Макрон включи Франция сред страните, които признават знамето на ЕС

  • 19 октомври 2017 21:51

  • 2202
  • 0
Макрон включи Франция сред страните, които признават знамето на ЕС
© Булфото (Архив)

Френският президент Еманюел МакронЕманюел МакронЕманюел Макрон е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен. Той е най-младият президент на официално включи Франция сред страните, които признават символите на ЕС като знамето му, чието присъствие във френския парламент се оспорва от някои партии, предаде Франс прес.

В писмо, изпратено тази седмица до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Макрон обявява, че Франция се присъединява към другите 16 страни, които признават синьото знаме с 12 звезди и другите символи на ЕС.

"Много се радвам, по повод този Европейски съвет, когато някои се опитват да създават разделения и отдръпване на Франция, да потвърдя привързаността на Франция към европейското знаме и химн", заяви Макрон преди началото на днешната среща на върха на ЕС в Брюксел.

Миналата седмица депутати от "Непокорна Франция" внесоха законово изменение, според което в пленарната зала на френския парламент може да присъстват само френското национално знаме и знамето на ООН. Предложението им бе отхвърлено.

С писмото си Макрон приема Декларация 52 от Лисабонския договор, който описва символите на ЕС - знамето, химна ("Ода на радостта" от Девета симфония на Бетовен), девизът "Единни в разнообразието", еврото и Деня на Европа 9 май.

"Това е символичен и политически жест. Франция потвърждава привързаността си към европейските символи, не само знамето, а и химна или Деня на Европа", се казва в изявление на Елисейския дворец.

Знамето на ЕС бе внесено в пленарната зала на френския парламент за пръв път през 2008 г.

Последвайте канала на

БТА
2202 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини